По данни на списание Urology през последните 8 години броят на хората обърнали се към спешна помощ, поради травми, нанесени по време на бръснене на половите органи, е нараснал с 5 пъти. Едно единствено порязване и на човек сякаш светът се стоварва отгоре от болка. Как обаче да се бръснете правилно?

1. Използвайте инструментите само по предназначение

Ако подстригвате космите над и по половите органи използвайте отделна ножичка. Това означава, че тази ножица, с която подстригвате косата си, както и тази, с която отваряте кутията с млякото, няма работа под кръста.

В срамната област живеят определени бактерии и гъбички, които няма нужда да се разпространяват и по други части на тялото, коментират дерматолози. Преди началото на процедурата е добре ножицата да се натрие със спирт и добре да се измият ножицата и интимната зона. Така вероятността от „хващане“ на някаква инфекция намалява.

2. Подгответе за обезкосмяването

Резултатите от проведеното през изминалата година в САЩ изследване показват, че около половината жена предпочитат пълно или частично отсъствие на окосмяване в интимната област у партньора.

Ако желаете да се избавите от „растителността“, то е необходимо като за начално да се подготвите. Не е желателно веднага да се започва с премахване на окосмяването, тъй като така може да се предизвика дразнене на кожата и сърбеж.

Дългите и упорити косъмчета, които задръстват бръснача могат да станат причина за болезнени порязвания. Ако „растителността“ ви е гъста, то тогава скъсете космите, преди да се захванете с бръсненето.

3. Вземете си горещ душ

Бръсненето на сухи косми в интимната област е лоша идея. Най-добре е това да се направи след горещ душ. Топлата вода омекотява кожата, отмива мръсотията и секретите на мастните жлези. Водата също омекотяване обработваната повърхност, предотвратявайки нараняването на кожата с бръснача.

4. Бръснете се в правилната посока

Ако желаете да постигнете идеална гладкост е необходимо да се бръснете по посока на растежа на космите, а не срещу. Погледнете накъде са насочени космите ви и ги бръснете с равномерни движения в същата посока.

Това ще способства за предотвратяване появата на враснали косми. Освен това по-малка е вероятността от раздразнение след бръснене, тъй като бръснача няма да тегли космите в необичайна за тях посока.

5. Бъдете много внимателни с тестисите

Кожата на скротума и в основата на члена е набръчкана, а това означава, че лесно може да се пореже с бръснача. В тези зони живеят много бактерии и малко порязване може да доведе до инфекции, предупреждава директора на Института за мъжкото здраве в Атлантик-Сити, САЩ, Браян Стейкснер.

6. Промийте, ако сте се порязали

Дори ако сте много внимателни, все пак е възможно да се порежете. Това е най-разпространената при бръснене на половите органи. Не изпадайте в паника. Най-важното е мястото да се промие с топла вода и сапун и след това да се намаже със спирт.

Ако прорезът не е дълбок, просто притиснете към него парче тоалетна хартия, за да се спре кръвотечението. Задръжте 10-15 минути. Но при дълбоки порязвания може да се наложи да се правят шевове.

7. Завършете процедурата с овлажняване

Раздразнението и сърбежа са нещо обичайно след бръснене. Предотвратяването на неприятните усещания се постига чрез овлажняващ лосион за след бръснене.