След студените и ветровити дни, ранното пролетно слънце грее необичайно силно.
Трудно може да се намери човек, който да не се е зарадвал на идването на пролетта, макар че в началото на март времето е доста променливо и приятното и топло време много бързо да се промени и внезапно зимата да се завърне.
Но при някои хора тази радост се помрачава от възникналите проблеми със здравето.
Сезонните обостряния на хроничните заболявания са доста често явление и до голяма степен непонятно за повечето хора. Но медицинската наука е намерила обяснение на този феномен.
Обострянето на язвените заболявания в стомашно-чревния тракт е едно от най-нежелателните и неприятните.
Въпреки това е възможно предотвратяване на обострянето и положените усилия за постигане на тази цел, ще осигурят на човека възможност да се наслади на пролетното слънце и приятното време.
На първо място, е добре да посочим причините за обострянето на язвите през пролетта /впрочем, те на 90% съвпадат с есенните/:
• Промяна на биоритмите – дните стават по-дълги, а нощите по-кратки, в края на този месец изместваме часовниците си с 1 час напред, всичко това не е възможно да не се отрази на човешкия организъм. Пренастройката към новите ритми изисква определени усилия, изразходване на енергия и всичко това се съпровожда с едва доловим, но все пак стрес.
• Стресът е още една причина е още една причина за възникване и обостряне на язвената болест. Пролетта за много от нас е поставя началото на нови начинания, а също и на различни промени, които невинаги преминават без преживявания и вълнения, а това е стрес за организма.
• Промяна на метеорологичното време и на атмосферното налягане – абсолютно характерни за пролетта явления. Към тези внезапни захлаждания и затопляния, типични за март месец, повишавания на атмосферното налягане и неочаквани промени във влажността на въздуха, е чувствителна не само сърдечно-съдовата система на човека, но и стомашно-чревният тракт, особено, ако неговата функция е леко нарушена.
• Хиповитаминоза и отслабен след края на зимата имунитет – много малко хора устояват на зимните „атаки“ на вирусите и бактериите, а хранителният режим на хората, страдащи от язва, невинаги е достатъчно наситен на необходимите количества полезни хранителни вещества и витамини. Това в съвкупност създава благоприятна основа за сезонни рецидиви.
• Произволно избрана диета – със специалните пролетни хранителни режими са запознати повечето от нас. Често хората нарушават на режима си на хранене с идването на зимата и през пролетта се опитват отново да го направят здравословен, но това невинаги е успешно.
Рязкото преминаване на пресни плодове и зеленчуци, а в някои дни и спазването на режим на гладуване или консумация само на кефир или изпитване на някакви нови модерни диети – всички тези промени създават почти 100% вероятност човек да развие някакво гастроентерологично заболяване и това с цел да постигне идеална фигура за летните месеци.
Как да се предотврати обострянето през пролетта?
В този период е важно човек да отделя значително внимание на това как се храни – необходимо е придържането към препоръчаните от лекар хранителни режими, човек с язвени заболявания е важно да не определя начина си на хранене самостоятелно.
Резултатите от неудачната диета могат да станат допълнителни заболявания, които могат да принудят дори и здрав човек да потърси лекарска помощ, а ако диагнозата язвена болест бъде потвърдена с храненето е необходимо да се подхожда по-внимателно.