Дори и да не сте от хората, които боледуват често, грипът, и най-вече зимният такъв, заедно с простудата и другите вируси, характерни за студения сезон, със сигурност, представляват потенциална опасност за вас и организма ви.

Хората в днешно време са склонни да подценяват до какви усложнения и опасности може да доведе едно просто подобно разболяване, ако не бъде третирано правилно и навреме. И затова често се случва да решат, че не могат да пренебрегнат работата си, ежедневните си задължения и т.н., защото имат главоболие, леко се вдигнали температура или пък кашлят от време на време и така не само да не прибегнат до подходящо лечение, но и да решат да изтезават организма си както обикновено, или както се казва: „да го изкарат на крак“.

Това обаче може да се окаже изключително опасно за здравето им и да доведе до страшно много по-сериозни, отколкото в повечето пъти са очаквали, проблеми.

Затова е важно, когато усетим и най-леките симптоми на отпадналост, умора и липса на сили, които са ни така добре познати, да си дадем нужната почивка и да се поглезим на топличко у дома, а не да пием някое произволно избрано обезболяващо и да се насилим да работи на пълна пара, както обикновено, защото нали знаете, не можем да си го позволим.

Защо лекарствата не са препоръчителни в ранните етапи на грипа?

Когато усетите първите признаци на вируса, не бързайте да тичате към кутията с лекарства или до най-близката аптека.

Всъщност, научно доказано е, че лекарствата в повечето случаи могат да усложнят работата на организма, отколкото да я улеснят.

Когато симптомите се забележат рано, когато те все още не са така силни, лечението и третирането им е много по-лесно, бързо и ефективно, затова лекарствата не само, че не са нужни, но не са и препоръчителни. Не бива да забравяме, че те все пак са създадени по химичен път, а организмът на човека е една невероятна машина, която има свойството да се самолекува и регенерира, ако й бъде предоставена възможността.

Натоварвайки организма ни с хапчета, ние помагайки на едно, е твърде вероятно да засегнем друго – лекарствата не винаги са най-доброто решение. Всъщност изследванията показват, че е най-добре да се стремим да ги избягваме при всеки възможен случай.

Как да се погрижим правилно за себе си?

Но как, ако не с лекарства? Нали ще се влошим, ако не помогнем на организма ни да се излекува? Нали лекарствата са за това?

За да може организмът ни да се справи с вируса, е необходимо единствено да засилим имунната си система и така да му дадем възможността да създаде антитела, които да атакуват вируса и да го унищожат.

За тази цел това, което трябва да направим е да си дадем почивка.

Почивката е универсалното лекарство, което не може да бъде заменено.

Всяко заболяване възниква в следствие на някакво нарушение в нормалната функция на имунната ни система. В повечето случаи, е много вероятно стресът да ни е дошъл в повече и да не сме могли да се справим с атакуващите ни вируси.

Затова е важно да намалим количеството кортизол в системата си – а именно чрез сън и почивка.

Количеството течности, което пием трябва да бъде максимално високо – топли, но в никакъв случаи горещи, чайове с много лимон, който е страхотен източник на витамин С, който пък от своя страна силно засилва имунната ни система. Също така, всякакви цитрусови плодове, са силно препоръчителни.

За да се възстановите оптимално бързо е важно да се погрижите за себе си – да си позволите да се поглезите и да прекарате необходимото време в леглото, за да можете после да се върнете с пълна сила на работа.