Какви са правилата за хранене през горещите летни дни

През лятото много от нас губят апетит и това е нормално. За храносмилане се разходва много енергия и страничният ефект от този процес е повишаване на телесната температура.

При по-топло време организмът се опитва да ни защити от прегряване, затова и апетитът се понижава. Ядем по-малко, това означава, че трябва да смиламе по-малко храна.

Пълноценното хранене е необходимо, дори тогава когато не искаме много, тъй като е важно организмът редовно да си набавя необходимите хранителни вещества и микроелементи. Какво да ядем в жегата, за да получаваме максимум полза и да не прегряваме?

Повече водниста храна

При горещо време трябва да се ограничаваме с малки порции храна, а празният стомах трябва да се пълни с вода или с други напитки. Изследванията показват, че не може така: усещането за ситост се осигурява само от храна в достатъчно количество.

Организмът регулира глада и жаждата с различни механизми. И дори да пием по половин литър наведнъж и да си напълним стомаха да предела, това няма да ни помогне да се почувстваме сити. В крайна сметка си оставаме гладни, тъй като на практика не сме яли нищо.

Избирайте, например, супа, салата от макарони с моркови, сандвич с домати и краставици. С помощта на бульон или със зеленчуци, в които има много течности, увеличете размерите на порциите – това осигурява насищане.

Няма да повишите много калоричността на ястията и няма да принуждавате организма да харчи много енергия за храносмилане. Това означава, че след хранене ще ви стане още по-горещо.

Избягвайте месото

Смятате да излезете на пикник, където да направите скара? Може би това не е най-доброто решение. Месото обаче изобщо не е подходящо за лятната трапеза.

Проблемът е, че за смилането на белтъка, на който е богато месото организмът изразходва най-много енергия.

Това означава, че след порция скара става още по-трудно понасянето на високи температури, тъй като тялото допълнително ще се нагрее отвътре.

Може би най-добрият вариант е в горещите летни дни е да се премине на вегетарианство – да се пекат на дървени въглища домати, чушки и тиквички.

Ако не си представяте вечеря сред природата без месо, преди печене задължително го дръжте в цитрусова или оцетна марина.

Съдържащата се в нея киселина спомага за частично разграждане на белтъчните влакна, и храносмилането на месото е много по-лесно.

НЕ на сладоледа и на смутитата

Какво е това лято без тях? Проблемът е отново в процеса на храносмилане, а също и в терморегулацията на организма и в субективните усещания.

След сладоледа или ледената напитка за известно време ще почувствате известен охлаждащ ефект, но няма да продължи дълго.

Организмът започва да храносмила постъпващата храна, поради което се повишава телесната температура. Но веднага щом се освежите след изяденото и температурата ще се понижи.

След студени храни и напитки може би ще почувствате, че ви е станало по-горещо, отколкото ви е било преди това. Разбира се, ако ядете сладолед, заради самия му вкус, то може би ще изтърпите.

Ако задачата ви е да се освежите, по-добре пийте вода на стайна температура.

Пийте чай

И не, не охладен, а най-обикновен горещ чай. Това може би ви се струва безумие? Но представители на много от горещите страни – Индия, Мароко и други, с удоволствие пият чай под палещите лъчи на слънцето, дори и в самото сърце на пустинята.

Горещата напитка допълнително загрява тялото отвътре, поради което потенето става още по-интензивно.

Постепенно потта, която се отделя започва да се изпарява, и организмът губи топлина. Телесната температура се понижава по-лесно се издържа на топлина.

Това се отнася само когато е наистина много горещо, над 30 градуса. Ако в диапазона 25-30 градуса, това е оптимална температура за нашите ширини, така че за жега и усещане за горещина не може да се говори.