Начините за справянето с този вреден навик, чийто произход е в детството, са множество. Важно е да откриете своя метод и да се настроите за успех.
Едва ли на някой е необходимо да се доказва, че хапането на устни е вредно и освен това изобщо не е красиво.

И е вредно не само за устните, но и за човека, който страда от това, тъй като грозният навик може съществено да намали неговите шансове за успех както сред противоположния пол, така и в кариерата.
Необходимо е задължителното справяне с този навик, а за да се постигне това човек е наложително да се отнесе към въпроса с цялата сериозност и да се настрои за победа над самия себе си.

Психолозите твърдят, че този проблем се корени на психологическа основа, а това означава, че изкоренявайки вредния навик да си хапе устните, човек с голяма степен на вероятност ще реши паралелно и по-сериозни проблеми, които вече са се сформирали.

Анализирайте ситуацията

Кога именно хапете устните си?

Когато нервничите, обмисляте някакъв въпрос, увлекли сте се в гледането на някакъв филм? Проследете себе си и се стремете да вземете ситуацията под контрол? Внушавайте си, че именно вие можете да се противопоставите на този глупав навик.

Вие сте длъжни много да желаете да победите в тази война, а вярата, както знаем, повдига и планини. Настройвайки се по този начин, направете следващата крачка – пробвайте един или няколко метода, които ще станат ваши съюзници и фактът, че те помагат на много хора с този проблем, ще ви мотивират допълнително.

А това означава, че задължително ще помогнат и на вас.

Използвайте средства за овлажняване на устните

Старайте се да не допускайте вашите устни да остават сухи и незащитени. Най-щадящият вариант декоративното червило за устни не е подходящо за всички.

На първо място този метод не е приемлив за мъже и деца, на второ място този козметичен продукт обикновено е доста приятен на вкус и на миризма и на повечето хора би им доставило удоволствие, ако си похапнат от него.

Вариант за всички е горчив балсам или хигиенно червило – когато няколко пъти изядете тази гадост и повече няма и да си помислите да си захапете устните.

Между впрочем това средство е отлична алтернатива на горчицата, с която са лекували вредния навик нашите баби. Но горчицата има сериозен недостатък – тя предизвиква дразнене при отхапаните до кръв устни, затова е по-добре да се обърнете към съвременните достижения на фармацевтиката.

Съвременният аналог е горчивото хигиенно червило – овлажнява устните, не щипе, а на вкус е отвратително като горчицата.

Учете се да успокоявате

Много хора хапят устните си в стресова ситуация, желателно е те да се научат навреме да се вземат в ръце и да не допускат чувствата и емоциите да вземат връх над разума.

Разбираемо е, че това невинаги ще се получи, но да се стремите към това не е необходимо. Направете дълбоко вдишване, задръжте дъха си за 5 секунди, бавно издишайте. Направете тази лесна и полезна дихателна гимнастика няколко пъти.

А докато я правите се постарайте да се настроите на позитивна вълна, спомнете си ситуация от живота ви, когато сте се чувствали в стихията си. Спомените за такива моменти придават увереност в себе си и философско спокойствие.