От ранна тийнейджърска възраст до дълбока старост повечето от жените отлагат посещението при гинеколог до последно. Първото в живота посещение на гинекологичен кабинет е свързано с големи страхове и притеснения за повечето млади момичета.

Гинекологът и стоматологът – това са, навярно, най-ужасяващите пациентите лекари. Въпреки това всякакви видове такива страхове са сериозно преувеличени. Безусловно, посещението на гинеколог е много интимна процедура, и сравнението на гинекологичния преглед с терапевтичния е абсолютно безсмислено.

Но редовните прегледи и съблюдаването на всички лекарски предписания положително влияе на отношението на жените към гинеколозите.

Следва да се отбележи, че ако посещавате гинекологичния кабинет веднъж годишно, а не 1 път на 5 години, то навярно тази процедура ще стане по-обичайна за вас и ще бъдете много по-добре запознати с нея.

Освен това, при спазването на всички препоръки на гинеколога и при постоянна грижа за своето здравето, в навечерието на плановия преглед жената ще бъде по-уверена в благоприятния резултат от него и липсата на плашещи диагнози.

И това, за разлика от случаите, когато на гинеколог се отива при спешна необходимост.

Следва да се съгласим и с това, че при всякакви отклонения в функцията на пикочно-половата система не е необходимо да се притесняваме да потърсим гинекологична помощ, тъй като след време заболяването само може да се задълбочи, а поводите за безпокойство и неудобство само ще се увеличат.

Жените, които редовно посещават гинеколог едва ли ще чуят някаква уникална за тях нова информация. Но за едно момиче, което за първи път отива при такъв специалист или за възрастните, рядко спомнящи си за съществуването на такъв лекар, е важно да знаят следната информация.

С каква информация е нужно да разполагате?

Консултацията с гинеколог предполага не само преглед на гинекологичния стол, тъй нареченото „магаре“, но и анализ на данни от анамнезата. За да си създаде правилна представа за състоянието на пикочно-половата система, на гинеколога ще му е необходима следната информация:

• Оплаквания – безпокои ли ви нарушение на пикочно-половата функция /болки в областта на малкия таз, обриви, сърбеж, парене в зоната на външните полови органи, дискомфорт или болезнени усещания по време на уриниране или полов акт/;

• Данни за менструалната функция – на каква възраст е започнал менструалния цикъл, продължителност и обилност на менструацията, наличие на предменструален синдром и болки по време на мензиса, датата на последната менструация.

• Данни за дететродната функция – съответно били сте бременна и съответно раждания, аборти, спонтанни аборти. Кое от тези събития е било последно, имали ли сте усложнения по време на бременности, при аборти, при ражданията, планирали сте бременност.

• Информация за половия живот – на каква възраст е започнал, имате ли интимен партньор сега, регулярност и честота на сексуалните актове, изследван ли е партньорът ви за ЗППП – заболявания, предавани по полов път, какви методи за контрацепция използвате.

• Гинекологични заболявания – кога за последно сте посетили гинеколог, какво е било негово заключение за състоянието на пикочно-половата ви система; какви „женски“ заболявания сте прекарали, какво лечение е било назначено, какви са били резултатите от него.

• Проявявате ли някакви алергични реакции.

Каква информация е необходимо да бъде уточнена при гинеколога?

Гинекологът е длъжен да ви представи подробна информация за резултатите от проведения преглед, да ви обясни какви изследвания е необходимо да ви бъдат направени и защо.