Мързелът е всъщност част от характера на всеки човек. При някои хора преобладава в по-малка степен, а при други в по-голяма, но че при присъства при нас, та дори и незначително, това е несъмнено.

Често се случва човек да планира да свърши определена работа, но вместо това се увлича в сърфирането в Интернет или се зачита в някоя книга.

И при такива ситуации повечето от нас си мислят - „След минутка и ще пристъпя към изпълнението на планираното“ – но времето минава и така и не се преминава към изпълнение на съответната задача.

Неслучайно Бил Гейтс в едно свое интервю твърди, че най-трудната работа е най-добре да бъде оставена на мързелив човек, тъй като той ще намери най-бързото и същевременно лесно решение на проблема.

С това твърдение е трудно да не се съгласим, тъй като в леността, както и всяко друго качество присъщо за човека, има своите положителни и отрицателни страни.

Но как да определим дали мързелът ни е добър или лош?

Добрата леност не влияе на дневния график на човека за разлика от лошата. В първия случай се търси начин как да се свърши дадена работа по-бързо, но със същото или по-добро качество, като при това да остане време и за почивка.

Още една особеност на мързела е, че това качество кара човек да не изпълнява „излишните задачи“ и анализирайки ситуацията впоследствие, той ще установи, че това неизпълнение не е довело до понижаване на качеството и ефективността на работата му.

Поради това, когато човек се поддава на добрия мързел, той улеснява живота си.

Но как да се справим с възникващия от време на време мързел?

За начало следва да се научим да го разпознаваме и за тази цел е необходимо да анализираме ситуацията.

Ако смятате да си отдъхнете за известно време, но така са минали 5 дни и вие чувствате, че ви е необходима още почивка, то тогава това може да се превърне в проблем, особено ако работите за някой друг, а не за себе си.

Друг признак на това, че сте се отдали на лошия мързел е това, че не сте в състояние да си спомните с какво се занимавали през тези последни 5 дни. Времето сякаш е изтекло от само себе си от живота ви.

Освен това постоянно сте се чувствали отпаднали, което състояние често съпътства мързела и то не е съвсем обичайно. То е мнимо и при това измислено от вас. Раздразнението също се явява спътник на мързела.

Дразни ви буквално всичко, при това съвсем не е необходимо да бъде търсен повод за това.

Когато откриете подобни признаци при себе си, са необходими определени действия от ваша страна. Вие трябва да си поставите за цел да излезете от тази ситуация, тъй като в такова състояние няма как да се почувствате радостни.

Поради това следва да вземе определени мерки за борба с мързела.

На първо място е важно да подредите мястото, където работите. Ако сте на бюро премахнете от него всичко, което не ви е нужно като книги, предмети, листове, но не ги слагайте в първия ви попаднал шкаф, а ги сложете по техните местата.

След като подредите бюрото си е необходимо да сложите в ред и стаята си. Тъй като е установено, че когато навсякъде има ред, човек става по-продуктивен и по-успешен.

Същата процедура трябва да се приложи и на работния ви компютър, като от работния ви плот бъдат премахнати всички ненужни ви файлове.