Серозен плеврит – това е сравнително често срещано заболяване на дихателната система. Характеризира се с формиране на възпалителен процес в плевралната кухина.

Съпровожда се с натрупване на течност между плевралните листове, които имат серозен характер. В преобладаващия брой случаи тази патология е с инфекциозна природа, но са възможни и изключения.

Серозен плеврит – какво представлява

Своевременно оказаната помощ позволява постигане на пълно оздравяване. Понякога този патологичен процес може да доведе до образуване на сраствания с развитие на пневмосклероза впоследствие.

Съществува вероятност с течение на времето натрупалата се възпалителна течност да се превърне в гнойна или гнилостна.

Няма точни данни колко често се среща заболяването сред населението. Това лесно се обяснява с това, че много хора търсят медицинска помощ едва когато характерът на възпалителната течност се промени.

С това заболяване най-често се сблъскват възрастни хора, но в редки случаи може да се развие и при деца. Мъже и жени еднакво често страдат от този патологичен процес.

Причини и предразполагащи фактори

В преобладаващия брой случаи тази патология е с инфекциозна природа. Обикновено не се формира самостоятелно, а на фона на някаква друга патология от страна на бронхобелодробната система.

Възбудители са най-често различни вируси. По-рядко възпалителният процес в областта на плеврата е обусловен от туберкулоза, пневмококи или стафилококова флора, а също и различни гъбички и паразити.

Асептичният серозен плеврит може да бъде предизвикан от злокачествени образувания в различни отдели на дихателната система или в други органи.

В редица случаи този патологичен процес се развива след травматично въздействие на гръдния кош и след хирургична интервенция.

В основната рискова група са хората с отслабен имунитет, тежки соматични заболявания и т.н. Сред предразполагащите фактори са още и преохлаждане, вредни навици, авитаминоза, стрес.

Серозен плеврит се развива след като в областта на плеврата попадне инфекциозна флора. Непосредствено самите възбудители могат да се разпространят посредством контактен, хематогенен и лимфогенен път.

На фона на нарастващата възпалителна реакция се наблюдава повишаване на проницаемостта на стените на кръвоносните съдове, поради което се образува и натрупване на ексудат в плевралната кухина.

Симптоми при серозен плеврит

Първоначално клиничната картина е представена от основното заболяване, което е станало причина за засягане на плеврата.

С течение на времето се допълва със специфични симптоми, сигнализиращи за възпалителен процес в областта на плевралните листове.

В началните етапи възниква болков синдром, локализиращ се в гърдите. Болката е с доста интензивен характер и става още по-изразена по време на вдишване.

На фона на болковия синдром дишането придобива повърхностен характер. Наблюдава се стихване на болезнените усещания при увеличаване на обема на възпалителната течност.

Допълнително присъстват симптоми като пристъпообразна суха кашлица, постепенно прогресиращ задух и тежест в гърдите.

При преглед гръдният кош се движи несиметрично по време на дишане. За облекчаване на състоянието се ляга на засегнатата страна.

Понякога се появява цианоза на назолабиалния триъгълник и ускоряване на честотата на сърдечните съкращения.

Паралелно нарастват симптомите, сигнализиращи за обща интоксикация на организма, като са представени от субфебрилна треска, слабост и неразположение. Интоксикацията до голяма степен зависи до голяма степен от характера на възбудителя.

Диагностика и лечение на болестта

Един от най-информативните методи при диагностика на тази болест е физикалното изследване. Въз основа на преглед, перкусия и аускултация може да се предположи наличие на ексудат в плевралната кухина.

От инструменталните методи са показни рентгенография. Също може да се извърши ултразвуково изследване на плевралната кухина.

За да се направи оценка на възпалителната течност, се извършва пункция на плевралната кухина с изследване на получения ексудат.

Лечението при серозен плеврит зависи от причините. Възможно е да се назначат антибиотици, нестероидни противовъзпалителни и т.н.

При натрупване на голямо количество възпалителна течност възниква необходимост от плеврална пункция с дрениране впоследствие на кухината. След като ексудатът се абсорбира, следва да се назначат физиотерапевтични процедури.

Профилактика на развитие на серозен плеврит

За профилактика на възникване на тази патология се препоръчва своевременно лечение на основните заболявания.