Лятото е периодът от годината, през който на всеки един човек му иска малко да поживее. И много хора започват да се депресират, поради необходимостта да прекарат това време на работа. Как да се избавите от потиснатостта и да се настроите за продуктивна работа?

Състоянието, при което работим, но всъщност изобщо не ни иска е познато на всички хора, дори и на тези, които обичат своята работа и прекарват на нея прекалено дълго време.

Съвсем не е случайно, че през лятото пристъпите на подобно състояние настъпват по-често, отколкото през останалото време от годината.

Тъй като от детството си сме научени да почиваме през лятото – първоначално училищните, а след това и студентските ваканции, макар че поради трудната икономическа обстановка в страната повечето редовни студенти предпочитат да използват летните месеци, за да поработят и да облекчат по този начин своите родители и същевременно да се почувстват по-самостоятелни.

Лишавайки се от тази привилегия в зряла възраст ние, разбира се, правим опит да се примирим със ситуацията, но подсъзнателно съжаляваме за това, че отпуската ни е толкова кратка.

За да се примирим със загубената „детска“ привилегия ще ни помогне правилната мотивация. Именно тя принуждава човек да се захване за работа, тогава когато ситуацията го налага.

Нека да помислим защо възниква необходимостта някак да се принуждаваме да работим? Да разгледаме 2 примера:

• Не обичам своята работа

Най-баналната и разпространената причина. За съжаление, в този случай трудно бихте могли да се убедите, че желаете да работите през лятото. Ако поне не намерите в нея поне малко удоволствие.

Освен това е нужно да си дадете сметка, че това е работа за пари и тя може и да не ви харесва, но засега не можете да намерите друга или не желаете да преминавате през цялата процедура по ходене на интервюта и впоследствие на адаптация с новия екип.

Но можете да потърсите нещо, което все пак ви харесва в тази работа, какво тя ви дава, на какво ви учи. Можете също така да опитате да се доставят малки радости в края на работния ден или на седмицата.

• Искам да си почина

Такова желание може да възникне, ако човек не разбира напълно защо точно работи. При такова чувство, работата се възприема като някакво бреме, което пречи на човека да живее.

Това може да се случи по няколко причини, основните от които са:

• Човек се опасява, че няма да изпълни поставената си цел.
• Не е убеден, че поставената цел ще осигури желаният резултат;
• Поставена цел противоречи на личните убеждения и възгледи на човека;

Специалистите по автогенна мотивация препоръчват съставянето на работен план и точното му следване:

• Изгответе си план минимум, оставете си време за неочаквани задачи и план максимум, с отчитане на това кои от непредвидените задачи не се е наложило да бъдат свършени.

• Поставяйте си приоритети, започвайки от най-главното. Психолозите съветват най-приоритетните задачи да бъдат изпълнявани сутрин, тогава усещането за удовлетвореност ще бъде гарантирано за целия ден.

• Извършвайте една след друга елементарните задачи – отговори на писма, позвънявания на клиенти, обсъждания на служебните работи с колеги;
• Определете си време, когато ще можете съсредоточено да работите и няма да се отвличате нито от посетители, нито от позвънявания;
• Вземайте предвид и собствените си биоритми, определяйки си време за изпълнение на едни или други задачи.