Смяната на тазобедрената става е средно сложна хирургическа интервенция. След нейното успешно завършване всеки пациент трябва да положи необходимите усилия и действия за ефективно и максимално бързо възстановяване.

Всеки човек, преминал през подобна операция, има нужда от различен период от време, за да се върне отново към нормалното си ежедневие. Задължително е да се спазват препоръките и насоките на лекуващия лекар, хирурга, извършил интервенцията и физиотерапевта, назначен за последваща рехабилитация.

В допълнение, за нормално и безпроблемно възстановяване след смяна на тазобедрена става може да се възползвате и от универсалните съвети, които всеки ортопед би ви предоставил.

Физическата активност, която да проявяваме

Тазобедреното ендопротезиране се назначава, когато естествената става вече не може да осъществява своите нормални функции и е нужна нейната замяна с изкуствена. Най-често интервенцията се налага в случай на напреднала фаза на артритно заболяване и по рядко на двустранна луксация. При тези състояния ставата е износена.

Движенията са силно затруднени и придружени с болка.  Възстановяването след смяна на тазобедрената става има за цел както раздвижване, необходимо след всякакъв тип хирургическа операция, така и възобновяване на нормалното качество на живот.

Най-важната част в рехабилитацията е включването на подходящи физически упражнения в ежедневието на пациента. Те обаче трябва да започнат не по-рано от два месеца след хирургическата процедура.

До този момент ваш основен приоритет е да редуцирате риска от инциденти и травми. Препоръчително (дори клоним към задължително) е придвижването с патерица, чужда помощ за обслужването у дома и ограничаване на максимум движения като скръстване на краката, навеждане до земята, сгъване на бедрата на прав ъгъл докато сте легнали, както и в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ вдигане на тежести под каквато и да е форма.

Какви добавки да приемаме за възстановяване

По мнения на специалисти приемът на определени витамини, минерали и билкови средства биха могли да подпомогнат по-бързото възстановяване след хирургически интервенции, включително и такива, касаещи смяна на тазобедрената става.

В повечето случаи става въпрос за натурални продукти, които по принцип са подходящи за тонизиране и подсилване на организма. От друга страна, има и специализирани препарати, разработени конкретно в подкрепа на здравите стави, мускулатурата и костната система.

В практиката са се наложили следните хранителни добавки като подходящи за възстановителния период след смяна на тазобедрената става.

  • Витамин D, К2 и С;
  • Протеин и желатин;
  • Омега-3 мастни киселини;
  • Билки като: черен оман, полски хвощ, невен, очеболец, люляк, бял имел, бял равнец, листа от бреза, липа.