Случва се бездомни животни на глутница или сами да нападат преминаващите хора, а домашните понякога хапят своите собствени стопани.

Специалистите са единни в мнението си – животните никога не атакуват без причина.

Защо куче може да нападне човек?

Кучетата имат силно развит териториален инстинкт. За своя територия кучето може да смята дома или апартамента на стопанина си, а също двора или парка, където обикновено се разхожда.

Набелязват територия и бездомните животни. На своята територия кучето се чувства уверено и я защитава от други животни.

Естествено, то с подозрение се отнася към всеки, който прониква на негова територия. Ако човек премине границата кучето може да сметне това за посегателство и да нападне.

Освен това кучето може да се нахвърли върху човек по команда на своя стопанин. За съжаление, случва се и хората специално да насъскват своите питомци срещу други хора.

Бездомното куче може да нападне човек, ако той носи чанта с хранителни продукти. В този случай животното е просто гладно и по този начин се сдобива с храна.

Животно може да се нахвърли върху човек, ако е заразено с вируса на бяса. Това се дължи на факта, че болното от бяс куче реагира на най-малките дразнители.

Шумът или викането лесно предизвикват у него пристъп на ярост, която то може да насочи срещу човека.

Днес не съществуват методи за лечение на кучета от бяс, те винаги биват евтаназирани.

Добре е да се има предвид, че кучетата често се боят от хората не по-малко, отколкото хората от кучетата.

Ако кучето помисли, че вие представлявате опасност за него, то може да ви нападне първо, считайки, че най-добрата защита е нападението.

Какви породи се смятат за опасни?

Да нападне човек може куче от всякаква порода както бездомно, така и домашно. Много зависи от това как стопанинът го възпитал и как общува с него.

Но според статистиката хората най-често биват нападани от кучета от определени породи.
За една от най-опасните породи смята питбултериерът. Питбулите са силни и безстрашни животни.

Първоначално те са развъждани за участие в кучешки боеве и специално са били насъсквани срещу други животни.

Стопаните на питбултериерите твърдят, че в нормални условия са общителни и добри песове, но при неправилно възпитание лесно могат да станат агресивни и зли.

Освен питбулите за достатъчно агресивни се смятат овчарките, ротвайлерите, булдогът, бултериерите, доберман-пинчерите. Кучетата от тези породи често не обичат външни хора, с недоверие и подозрение се отнасят към всички, освен стопанина и неговото семейство.

Какво не трябва да се прави?

При среща с агресивно настроено животно не показвайте своя страх, защото кучето прекрасно го усеща. Животно не е необходимо да се предизвиква, като се гледа втренчено в очите или като размахва с ръце.

Необходимо е да се постараете да не се панирате и да запазите спокойствие. Това спомага за правилна оценка на обстановката. По-добре се постарайте да минете покрай него, без да го забелязвате.

В никакъв случай не трябва да се обръщате с гръб към кучето и да тръгвате да бягате. Кучетата бягат бързо и няма как да избегнете травми в този случай.

Как да се държите, ако куче ви нападне?

Ако кучето се приближава към вас и започне да лае, е необходимо да вземете камък от земята и да го хвърлите към него или пък да се престорите, че хвърляте камък. Бездомното куче в такъв случай ще се изплаши и ще избяга.