Ставането майка по план невинаги се получава. Много жени очакват подходящия момент, като отлагат с убеждението, че в бъдеще няма да се сблъскат с никакви проблеми.

Но се оказва, че забременяването не се е получило нито от първия, нито от втория опит. Какво се случва? И възможно ли е ускоряване на процеса на зачеване?

1. Следване на месечния цикъл

Важно е активните действия по зачеването да бъдат предприети в период на овулация. Обикновено това е по средата на цикъла. Но за да изчислите точния ден можете да използвате тест за определяне на датата на овулацията.

Понякога се случват и ановулаторните цикли, тоест без овулация. Често се съпровождат с нарушаване на менструалния цикъл, нередовни и болезнени маточни кръвотечения, хормонални нарушения. Дисменореята се поддава на медикаментозно лечение.

Колко килограма сте?

Ако индексът на телесната ви маса е по-малко от 18 или над 30, то вероятността от зачеване рязко се понижава.

Подобни отклонения от нормалното тегло негативно влияят на функцията на яйчниците, и процесът на спукване на доминантен фоликул, имплантацията на плодното яйце в матката, може да се наруши.

2. Не насилвайте събитията

Когато една жена желае много силно да забременее, то може да започне да прави секс с партньора си всеки ден. Това е неправилно.

Честите полови контакти понижават количеството на образуваните хормони през това време у жените, а спермата на мъжа става твърде течна.

Количеството на сперматозоидите в един милилитър за успешно зачеване по данни на СЗО трябва да бъде не по-малко от 20 милиона. Но при норма често достигат и до 120 милиона.

И поне половината от сперматозоидите трябва да бъдат подвижни. При чести еякулации количеството на спермата намалява, но се понижава и нейното качество.

Основната нейна маса ще бъде представена от течност, и количеството на сперматозоидите ще бъде значително снижено. Тестисите не успяват образуват полови клетки в достатъчно количество.

За да бъде качеството на спермата добро, честотата на половите контакти не трябва да превишава 2 пъти седмично.

3. Бъдете спокойна

Скоростта на зачеване зависи от хормоналния фон на жената. Излагането на стрес изменя тази картина и непосредствено влияе на възможността за зачеване.

За да бъдат женските хормони в норма, е необходима достатъчно почивка с цел запазване на душевното равновесие, да не се работи прекалено, тоест до преумора.

Ако всички тези условия поне засега не са изпълними, бременността следва да се отложи, до когато можете да си вземе отпуск.

4. Обърнете се към гинеколог

Ако дълго време не може да заченете, тоест повече от половин година, то е необходимо да си запишете час за гинеколог.

Той ще проведе диагностика на състоянието на яйчниците, матката, на маточните тръби, хормони, антигени в кръвта – назначава се рядко, при повторни спонтанни аборти и ще стане ясно тогава какъв е проблемът, поради който забременяването не е възможно.

Често проблеми със зачеването имат жени с поликистозни яйчници, и това състояние се лекува за 2-3 месеца с помощта на перорални противозачатъчни.

Не бързайте да си поставяте сами диагноза „безплодие“ само защото не сте забременяла. За такова сериозно състояние е необходимо да се направи детайлно изследване на жената и на нейния интимен партньор.

Също така можете да посъветвате последния да започне да похапва по 1 шепа орехи дневно и най-вероятно в рамките на 3 месеца ще сте в състояние да заченете.