От незапомнени времена за лечебна цел широко са се използвали различни сорбенти – вещества, действащи при вътрешен прием.

Пероралната употреба на въглищен прах е давала добри резултати при лечение на хранителни отравяния, интоксикации със соли на тежки метали, а също и при такива тежки инфекциозни заболявания като дизентерия, холера, коремен тиф.

Освен това въгленът оказвал благоприятен ефект при лечение на хронични гастрити, колити, при повишена киселинност на стомашния сок, при тежки форми на диария с повръщане.

Активен въглен - универсална противоотрова

Но с появата на новите по-ефективни бактерицидни препарати, а след това и на антибиотиците популярността активният въглен като лечебно средство намаляла.

Но и до днес този препарат се смята за един от най-ефективните неспецифични видове антидоти – противоотрова, притежаваща свойството да поглъща много отрови и да препятства тяхното усвояване благодарение на високата си повърхностна активност.

Такава например, 1 грам активен въглен може да свърже 800 мг морфин, 700 мг барбитал, 300-350 мг барбитурати и алкохол. За производството на активен въглен се използва торф, каменни и дървени въглища, други растителни вещества, които се нагряват анаеробно, а след това се подлагат на допълнителна химическа обработка.

В резултат на този процес се получава вещество с ажурна, пореста консистенция. Смисълът от използването на максимално малки пори е, че се увеличава повърхността за контакт. А колкото по-голямо е съотношението на повърхността на тялото към неговия обем, толкова по-активен е този контакт и толкова по-добро е абсорбирането.

Такава свързващата повърхност на 1 грам активния въглен е 400 квадратни метра.

Най-често активният въглен се използва като универсален сорбент при отравяния с различни лекарства, с растителни отрови и други химически вещества /освен при отравяне, предизвикани от силни киселини, основи цианиди, железни препарати/.

В такива случаи активният въглен се използва за промиване на стомаха – 1 супена лъжица на 1 литър вода и се приема вътрешно по 20-30 грама – понякога до 80-100 грама във вид на течна суспензия в 100-150 мл вода.

Въвеждането на въглищния прах или натрошените таблетки в стомаха е необходимо преди и след неговото промиване.

Не смесвайте!

Не следва да приемате каквито и да било други препарати заедно с активния въглен, тъй като те неизбежно ще се абсорбират от въглищния прах, понижавайки така неговата свързваща способност спрямо отровите.

Използването на активен въглен като сорбент е най-ефективно в първите 12 часа след отравянето. При това самият въглен не се усвоява и не навлиза в метаболизма на стомашно-чревния тракт; той се отделя с изпражненията, оцветявайки ги с черен цвят.

Активният въглен може да се използва също при метеоризъм – повишено образуване на газове, диспепсии, колити, повишена киселинност на стомашния сок, диария, хранителни интоксикации – вътрешно по 1-2 грама 2-4 пъти дневно през 1.5-2 часа след хранене, пият се с обилно количество вода – таблетки е най-добре да се стрият.

Но следва да се има предвид, че този препарат не е разчетен за продължително и постоянно използване. Той се използва като средство за оказване на спешна помощ и се приема обикновено в рамките на няколко дни.

Това е така, защото в стомашно-чревния тракт активният въглен се свързва не само с токсичните, но и с много полезните за организма вещества – ензими, витамини, аминокиселини и др.

И освен това последните изследвания показват, че продължителното използване на този препарат може да предизвика нежелан токсичен ефект – повръщане, гадене и други неприятни симптоми.