Как максимално ефективно да използваме времето
Полезно

Не позволявайте на вашето време да тече незабележимо, хващайте го, контролирайте го и го карайте да работи за вас. Как обаче да направите това?

Втора стъпка по пътя към всякакви изменения в живота след планирането е организацията, тоест на търсенето на ресурси и хора, които способстват за нашето развитие.

Съществуват 3 ключови жизнени ресурса:

• Време;
• Енергия;
• Пари;

В настоящата статия ще си поговорим за времето, защото ефективното използване на този ресурс изобщо не е просто, но това трябва да умее всеки един от нас.

Навярно на всички ви се е налагало да слушате подобни фрази – „Нямам време за това“ или „С усилия успявам да работя“. От всички тези ресурси само времето е безвъзвратно загубено.

Философът Б.Фулер казвал – „Живях 70 години, това са 600 хиляди часа.

От тях 200 хиляди съм проспал, 100 хиляди са отишли в ядене и пиене, и за възстановяване на здравето, други 200 хиляди са преминали в учене и печелене на пари. Останалите 60 хиляди съм прекарал на път.

Остатъкът от време, с които съм могъл да разполагам свободно са около 40 хиляди часа, или около 1.5 часа дневно“.

Основният въпрос е как да прекараме времето, така че да ни е полезно?

Написани са десетки книги по управление на времето. И в настоящата статия ще ви споделим няколко принципа, които ще ви помогнат по-добре да управлявате този ресурс.

Контрол

Контролирайте своето време. За да има в денонощието ви 24 часа, трябва да сте наясно за какво ги разходвате.
Има хора, които привечер си казват – Ах, колко неусетно мина още един ден.

А има и такива, които прекарват полезно вечерите си, например в четене на книги само защото са го планирали от по-рано.
И в този смисъл много правилно казва американският петобоец Чарлз Ричардс – Не трябва да се лъжем по календара.

В годината има толкова дни, колкото можем да използваме. Така например, в годината на 1 човек има само 7 дни, а в годината на друг – 365.

Започнете да си водите дневник, използвайте записки, кръстосайте ръце. Осъзнаваме колко ценно е времето само тогава, когато започнем да го забелязваме.

Жертва

Не казвайте, че нямате време, тъй като имате толкова колкото и Микеланджело, Леонардо Да Винчи, Томас Джеферсън, Алберт Айнщайн.

Малко хора разбират, че имаме еднакво количество часове в денонощието. Виждаме хора, които сутрин ходят да тичат или успяват да свършат много спешна работа, и си задаваме въпроса – как успяват.

Всичко е много просто – тези хора правят определени жертви. Трябва да разберете, че целта да развиете някакъв навик или да постигнете в нещо високи резултати неизбежно да премахнете от вашето разписание други дела.

Има студенти, които на лекциите, внимателно слушат преподавателя, а други си гледат телефона. Има такива, които в 7 сутринта спят, и такива, които медитират. Има такива, които завършват петък вечерта в клуба, а пък други работят над нов проект.

Винаги трябва да отбележите, от какво сте готови да се откажете, за да постигнете набелязаните резултати.

Дисциплина

Имате нова вдъхновяваща цел, готов план, и започвате да следвате своето ново разписание. Но минават ден, два, три, но нещо определено не е както трябва.

Източникът на мотивация се изчерпва. Тогава е необходима дисциплината, която ще ви даде нещо по-голямо – постоянство в работата.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.43 194

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg