На много от нас поне веднъж в живота ни се е случвало да изпитаме чревна колика – рязка и свиваща болка в корема. Защо тя възниква? Възможно ли е грешките в храненето да станат причина за чревна колика?

Храната като причина за чревна колика

Причината за възникване на чревни колики е спазъм на определен отдел на червата. На свой ред спазмите на червата могат да се предизвикат от множество различни фактори, сред които присъстват и такива свързани с храненето.

Нека да разгледаме по-подробно кои именно от тях способстват за възникването на спазми на червата и развитието на чревна колика.

На първо място, колика е възможно да възникне вследствие на преяждане. Попадането в тънкото черво на лошо смляна в стомаха храна способства за развитието на спазъм.

Освен при преяждане подобна ситуация се наблюдава при гастрит и недостатъчен синтез на ензими на панкреаса – например при хроничен гастрит.

В този случай спазъм възниква, поради попадането на лошо смляна храна в тънкото черво вследствие на недостатъчна храносмилателна способност на стомаха и/или на панкреаса.

Също така чревен спазъм е възможно да се предизвика от попадането в тънкото черво на много студена, ферментирала или непрясна храна.

При употребата на инфектирани храни също е възможно да се развие чревна колика. В този случай спазмът се обуславя от проникването в червата на патогенни микроорганизми, тоест предизвикващи чревни инфекции или техните токсини.

Също колика е възможно да предизвика попадането на условно патогенни микроби в организъм с отслабена имунна система.

Освен това продукт, който сам по себе си се явява отровен, например някои риби, гъби или растения, при попадането в организма също е възможно да предизвика чревна колика.

Какво още е възможно да предизвика чревната колика?

Чревна колика, освен факторът храна, може да се предизвика и от неорганични токсини, например соли на тежки метали.

В частност, солите на оловото притежават свойството да предизвикват т.нар. оловна колика, която се характеризира със спазматични болки в корема.

Срещат се също така и „нервни“ спазми с чревни колики. Те обикновено са характерни за хората за мнителните, тревожните и прекалено емоционалните хора.

Обикновено такива нервни спазми на червата възникват в навечерието на важни отговорни събития – например, преди изпити, важни срещи.

Чревната колика е възможно да възниква при наличие на хелминти – глисти, в червата, инфекциозни заболявания – например „чревен“ грип и хирургични патологии на органите на коремната кухина – в частност при чревна непроходимост.

Лечение и профилактика на спазми на червата

На първо място следва да се потърси лекар гастроентеролог и да се премине през всички необходими изследвания за установяване на точната причина за спазмите.

За отстраняването на чревните колики се прилагат или съответно назначават спазмолитични, обезболяващи и газогонни препарати, които спомагат за облекчаването на състоянието на болния.

Но лекарите не препоръчват да се злоупотребява с тези препарати, тъй като е възможно съществено да потиснат клиничната картина на заболяването, което може да стане причина за поставянето на невярна диагноза.

На лекаря му предстои да определи започва ли при пациента патология изискваща хирургична интервенция.

В случай, че чревните колики не са с висок интензитет и не влошават жизнения стандарт на човека, тогава може да бъде избегната хирургичната намеса. Това, разбира се, е само при условие, че появата на болезнения усещания е предизвикано от приема на храна.