Според статистиката от своята работа са доволни само 56% от българите. А какво правят останалите? Спешно търсят ново място или продължават да работят нещо, което не им харесва, но пък им обезпечава финансова сигурност и това въпреки изчезналия ентусиазъм.

Опасно ли е това?

Лекари и психолози са съгласни с твърдението, че неудовлетвореността от работата негативно се отразяват на здравословното състояние. Например, учените са пресметнали, че броят на сърдечно-съдовите заболявания при мъжете, недоволни от своята кариера, е с 80% по-висок в сравнение с тези, чиято работа им харесва.

Обясненията за това не са малко. Най-елементарното обяснение е в това, че стресът и усещането за неудовлетвореност се отразяват неблагоприятно върху състоянието на всички вътрешни органи.

Човек развива депресии, безсъние, често се пристрастява и към алкохола. А неотдавнашно изследване на специалисти от Израел показало, че служебните неприятности предизвикват повишаване в кръвта на нивата на особени белтъци, високата концентрация на които увеличава риска от инфаркт, инсулт и захарен диабет.

Освен това се оказало, че нелюбимата работа е по-опасна за здравето от безработицата. Австралийски учени провели изследване, при което установило, че тези, които негативно се отнасят към своята работа, са предразположени към депресии в по-голяма степен от тези, които изобщо не са заети.

Колкото и да е странно, дори и материалната стабилност и високите доходи не са способни да сведат до нула негативните последствия за психиката от нехаресваната работа.

Поставяне на диагноза

Понякога усещането за неудовлетвореност е временно явление, предизвикано от обикновена умора.

Ако желанието за напускане се е появило след няколко месеца много интензивна работа, много голямо количество извънредни часове положен труд и липсата на отпуска в продължение на няколко месеца, не бързайте да си подготвяне молбата за освобождаване от работа.

В такъв случай е добре да си вземете отпуск, по-често правете почивки по време на работния процес, помолете началството да ви намери помощник.

Впрочем има и ситуации, когато проблемът не е възможно да бъде решен. Ето няколко признака, че е дошло време да се разделите с дотегналата ви работа.
Постоянно усещане за тревога, умора, която не преминава, дори след продължителен отдих, отпадналост без обективни причини.

Внезапно появил се цинизъм. Обикновено в такъв случай акцентът се поставя върху материалния аспект на работата. „Аз правя това, което влиза в моите задължения и не изисквайте от мен да влагам душа в работата “ – тези мисли за типични за служителя, за който е дошло време да се прости със своето място.

Загуба на смисъл в това, което правите. Ако започне да ви се струва, че вашите усилия няма да бъдат оценени от никого, а плодовете на вашия труд няма да донесат никаква полза, то това вече е повод да се замислите за смяна на работата.

Понижаване на самооценката, липсата на вяра в собствените сили, страх от провал, дори и в най-елементарните задачи.

Време за промени

И така, ако твърде сте решили, че уволнението ви е необходимо. Но просто да обърнете гръб и да разрушите от материална страна целия живот, който сте градили до сега, не е толкова лесна задача.

Започнете с подготовката – разгледайте каква работа се предлага към момента на пазара на труда, опитайте се да разберете на какво ще можете да разчитате в случай на напускане.