Лечението на кривогледство при децата трябва да бъде комплексно. В различните етапи на лечението се прилагат както консервативни, така и хирургични методи.

Операцията позволява отстраняването на козметичния дефект, а за възстановяване на нормалното зрение е необходимо провеждането на специални терапевтични курсове.

Причини за детското кривогледство

Страбизмът, както е известно, представлява нарушение на положението на очите, при което се установява отклонение на едното или очи при поглед направо.
Причините за това състояние са много.

В някои случаи заболяването се развива в резултат на слабост на очните мускули. Понякога този проблем се предизвиква от късогледство, далекогледство или от астигматизъм. Когато детето не вижда добре предметите, то започва да напряга очите, което може да стане причина за развитие на късогледство.

Консервативно лечение на кривогледство при деца

Към консервативната терапия при страбизма се отнасят методите на лечение, насочени към увеличаване на остротата на зрението. Ако детето има късогледство или далекогледство, то му се назначават очила, които понякога позволяват коригирането на кривогледството.

Но носенето на едни очила не е достатъчно. За да бъде обучено детето да обединява изображенията на лявото и дясното око е необходим комплекс от терапевтични мерки, които се провеждат на курсове.

Важно!

Оперативно решение на въпроса с късогледството е възможно не по-рано от навършването на една година.
Често за корекция на зрението се използва методът на закриването.

Здравото око се закрива, за да научи детето да вижда със слабото око. С времето се подобрява функционалността на изоставащото око, което позволява и коригиране на зрението. Но здравото око периодично трябва да се открива, за да не отвиква от светлината.

За да се нормализира функцията на ретината, за децата, при които едното око е закрито, се препоръчва често да играят с малки предмети, например конструктори, пъзели или мозайки.

За подобряване функцията на очните мускули се назначава комплекс от специални упражнения. Също така е важно тази гимнастика за очите да е подбрана от квалифициран специалист, тъй като упражненията, които са полезни при кривогледство могат да навредят при други заболявания.

Хирургично лечение

Често при страбизъм само с едни консервативни методи няма как да се мине. И оперативното лечение на кривогледството не трябва да се разглежда като алтернатива на медикаментозното.

Хирургичната интервенция е един от етапите на комплексното лечение, времето на провеждане и обемът на което зависят от степента на тежест на увреждане на зрителната система.

Оперативната интервенция при късогледство е насочена към възстановяване на баланса между мускулите, които привеждат в движение очните ябълки.

Важно!

Хирургичното отстраняване на кривогледството след прекарано остро нарушение на мозъчното кръвообращение се провежда не по-рано от година след него.
Следва да се отбележи, че хирургическата операция позволява избавянето от външните проявления на късогледството.

Но това не означава, че след такова лечение пациентът ще започне да вижда по-добре. За възстановяване на нормалното бинокулярно зрение – когато мозъкът съединява изображенията от двете очи в една картина, е необходим дълъг курс на лечение с прилагането на медикаментозни и немедикаментозни средства.

Важен резултат от хирургичното лечение на кривогледството е козметичният ефект. Повечето от децата, страдащи от страбизъм, изпитват значителни психологически трудности, поради своята външност. Това им пречи да се адаптират в колектива и на равно да общуват със своите връстници.