Шипът на петата /шпора калканеи/ е разпространен проблем, който предизвиква множество неприятни усещания.

Болковият синдром е възможно да бъде толкова силен, че човек да не е в състояние да се движи.

Как да лекувате шпора калканеи с лекарства и народни средства?

Шипът на петата представлява разрастване на костна тъкан, което най-често се образува на петата. Възможно да се появи както в старческа възраст, така и в периода на пубертета. Обикновено костното образувание се появява само на единия крак, но понякога и на 2-та едновременно.

Как да излекувате шиповете на краката?

Лечението на шпора калканеи е необходимо да бъде комплексно – с използването на както медикаментозни, така и немедикаментозни средства.

Терапевтични препарати при шипове на петата

Целесъобразно е медикаменти да се прилагат в периодите на обостряне. За тази цел се използват локални нестероидни противовъзпалителни препарати във вид на мехлеми и гелове. При изразен възпалителен процес и силен болкови синдром могат да се използват и хормонални препарати на основа на кортикостероиди.

Пероралното и вътремускулното приложение на хормоналните препарати може да доведе до поява на странични ефекти. Поради е за предпочитане те да се прилагат локално – да се въвеждат в областта на петната кост.

Немедикаментозни методи и физиотерапия

Сред немедикаментозните способи за лечение на шпора калканеи най-често се използват:

• Носене на специални ортопедични стелки, намаляващи натоварването на краката;
• Масаж на стъпалата;
• Носене на удобни обувки;

Тъй като наднорменото тегло увеличава съществено натоварването върху коленете, то при шипове на петата се препоръчва на болния да нормализира телесното си тегло – диета и спорт, които не са свързани с натоварването на петата.

Един от най-ефективните методи за лечение на шпора калканеи е физиотерапията. Най-често се прилага ултразвукова и лазерна терапия, като последната е с нисък интензитет на лазерните лъчи.

За лечение на шипове на петите също могат да препоръчат и минерални бани, терапия с прилагане на кал, криотерапия и други видове санаторно-курортно лечение.

Шип на петата – лечение в домашни условия

Освен традиционното лечение съществува и ефективно народно такова. Най-често шиповете на краката се лекуват с помощта на следните народни средства:

• Алуминиево фолио – както показва практиката, с болезнените усещания при шипове на петите можем да се справим с помощта на обикновено фолио. За тази цел вземете алуминиево фолио, навийте го няколко пъти и го прикрепете към петата с пластир. Носете фолиото постоянно в продължение на 1-1.5 месеца. Това е алтернативен метод на лечение, който не може да гарантира ефективност, консултирайте се с личния лекар, по повод целесъобразността на приложението му в конкретния случай. В нашия източник не се уточняват повече подробности отново възможностите за натоварване на крака, почивка между сеансите. Обърнете се към личния лекар относно отговорите на интересуващите ви въпроси. 

• За следващото народно средство срещу шпора калканеи ще ви е необходим буркан с капачка с вместимост, колкото една водна чаша, тоест 250-300 мл. Но ако не разполагате с такъв можете да използвате и обикновена чаша.

- Съставки:

1. 1 прясно яйце;
2. 200 грама краве натурално несолено масло;
3. Винен оцет – 9%, ще ви е необходимо толкова количество, че да потопите яйцето в него. Ако използвате оцетна есенция, то тогава рискувате да си изгорите кожата.

- Цялото яйце се слага в буркана или в чашата. Залива се с винен оцет, за да се покрие яйцето и не повече!
- Оставя се престои, докато черупката не се разтвори напълно – обикновено 3-10 дни;
- Разтопено масло се слага в чашата с яйцето в оцета. Вътрешната обвивка може да се отстрани, за да не ви пречи;
- Всичко това внимателно се разбърква;

Ако симптомите на шпора калканеи не изчезнат при консервативно лечение, то тогава на пациента се препоръчва да се подложи на хирургична интервенция.