Днес може би у никой не предизвиква съмнение фактът, че добрият и качествен сън е едно от най-главните и най-важни условия за поддържане на добро здравословно състояние.

Буквално всички ние неведнъж сме слушали в превърналата се вече в клише фаза, че в сън средностатистическият човек прекарва минимум 1/3 от своя живот си.

Въпреки това вероятно не всеки от нас се е замислял над въпроса до колко е важно по какъв начин прекарваме тази 1/3 от нашия живот. И не само във връзка с това да успяваме да възстановим собствените си сили след изминалия, често изморителен работен ден.

Оказва се, че съществува и друга причина да се замислим за качеството на собствения си сън, за нощния си отдих.

Повечето учени са на мнение, че организмът на всеки човек е устроен по такъв начин, че непосредствено по време на съня има възможност да се активизира, т.нар. парасимптатикова част на централната нервна система.

И ако се опитаме да преведем всичко това от строгия медицински език, то на езика на обикновения лаик всичко това означава само едно – непосредствено по време на пълноценния сън по естествен начин се активира механизъм, който отстранява всички възникнали малки или по-големи нарушения, възникнали в централната ни нервна система по време на работния ден.

Но в този контекст, има няколко фактора, които обуславят това по време на сън да бъдат коригирани максимално количество нарушения. Затова е от изключителна важност и дори жизнено важно, сънят ни да бъде дълбок и наистина спокоен.

Зависи ли качеството на съня от избраното от вас спално бельо?

Еднозначно да и това утвърждение е вярно извън всякакви съмнения. И за да осигурим на себе си себе си или на своите близки действително добър сън, избраното от нас спално бельо трябва задължително да способства за по-бързо и по-пълно възстановяване на целия организъм.

Основна предпоставка за качествения сън се явява именно правилно избраното спално бельо, което задължително трябва да бъде произведено изключително от естествени текстилни влакна.

Отговорът на този въпрос е банално прост – при сравнение на естествените текстилни тъкани със синтетичните именно първите на практика притежават свойството максимално добре да пропускат въздух.

При това на кожните повърхности на човека, обвити от естествени тъкани /мъжки и дамски пижами и спално бельо/, се осигурява възможност пълноценно да дишат.

А това означава, преди всичко, означава че и по време на сън при човека практически постоянно се осъществява пълноценен въздушен обмен, непосредствено между повърхността на кожата и избраните текстилни тъкани.

Следва да се припомни, че за да съумеем реално да оценим важността и дори необходимостта от подобен въздушен обмен, ще ни напълно достатъчно да си припомним какво сме учили в училище по биология – нашата кожа е едва ли не най-големият органите на отделителната система на човека, като се има предвид системата от потни жлези, разположени по нея.

И поради това именно кожните повърхности пълноценно участват в стандартния топлообмен. Естествено е, че за такъв физиологично нормален топлообмен също е изключително необходимо не просто минимално, а достатъчно количество свеж въздух.

Но как влияе на съня не много качественото и не много скъпо спално бельо, което е произведено от синтетични материали?

На първо място то не е в състояние да осигури необходимата въздушна циркулация около тялото ни.

И ако кожата ни бъде подлагана постоянно на такова натоварване, то това след време това се отразява негативно и на целия организъм.