Може ли да се продължи с тренировките след травма?

Някои тренират, за да се поддържат в добра форма и за тонус, а други посвещават живота си на спорта.

И едните, и другите се сблъскват с травми, които са получени в резултат на тренировки. Понякога травмата може да е случайна.

Тренировки след травма - дали са възможни

Най-често обаче спортните травми са по вина на самия трениращ.

Грешките в структурата на тренировъчния процес, пренебрегването на техниката за безопасност и неправилното използване на инвентар са характерни причини за спортни травми.

В резултат могат да възникнат травми с различна локализация и степен на тежест.

Обикновено се травмират меките тъкани – мускули, връзки и сухожилия. Страдат също ставите и костите на ръцете и на краката.

Видове спортни травми

Спортните травми биват остри, подостри и хронични. А по характер спортната травма може да представлява:

 • Разтежение – това е травма на връзките, които задържат костта в ставата. Връзките могат просто да се деформират или да се разкъсат, в зависимост от това как се определя степента на тежест на травмата.
 • Изкълчване – наблюдава се, ако костите изпаднат от ставата и заемат неправилно положение. Изкълчването често се съпровожда с разтежение или с разкъсване на връзки и увреждане на мускули.
 • Нараняване – затворено увреждане на тъканите, най-често страдат мускулите. Ако при тази травма са били увредени мускулите, се появява хематом или кръвонасядане.
 • Фрактура – нарушаване на целостта на костта, която възниква при прекомерен натиск върху костта. Счупването е най-тежкият вид травма и изисква задължителна лекарска намеса.

Кога е необходим лекар

В случай на сериозно травмиране е необходимо да се потърси лекарска помощ. Назначава се лечение и се определят условията, при които ще протича по-нататъшното възстановяване.

В зависимост от конкретната ситуация лекарят може да посочи колко време е необходимо да се изчака, преди отново да се започне с тренировките и как правилно да се възобновят след дълъг период на възстановяване. 

При изкълчване, силно разтежение на връзките и при по-обширни наранявания също е добре да се потърси лекарска помощ. И в повечето случаи се препоръчва преустановяване на тренировъчната дейност за известно време.

Задължително следва да се потърси лекарска помощ – най-добре направо в спешен кабинет, ако:

 • Усещате продължителна силна болка;
 • Не можете да раздвижите увредената част на тялото;
 • Ставите или костта са деформирани;
 • Наличие на фрактура или на друга сериозна травма;
 • Изтръпване в пострадалата част;
 • Увреденото място е силно подуто;
 • В продължение на месец травмата, която е изглеждала несериозна, напомня за себе си с болка и с други неприятни проявления.

Най-често спортните травми са разтежения, изкълчвания и наранявания с лека или със средна степен на тежест. И обикновено решаваме, че няма смисъл да се консултираме, дори и с личния лекар.

Тогава всеки решава сам за себе си дали да възобновява тренировките. Но когато отново се започне с тренировките, се изисква повишено внимание, за да не си навредим.

Съвети за тези, които тренират при травми

Преди възобновяване на тренировките след травма, следва да се помни, че не трябва да се тренира при силна болка.

Когато болезнените усещания са силни, те сигнализират, че не трябва да се напрягаме повече.

В противен случай се рискува възпрепятстване на възстановителните процеси и задълбочаване на травмата.

В рамките на няколко дни след получаване на травмата е необходимо да се осигури покой на увреденото място. Използват се специални таблетки и мехлеми, осигуряващи противовъзпалителен и обезболяващ ефект.

Известно е, че всяка травма се съпровожда с болка, а също и с възпаление и с оток в мястото на увреждането.

Посттравматичният и/или постоперативният оток е един от факторите, който може да окаже значително неблагоприятно влияние на сроковете и ефективността на лечението на травми и фрактури.

Ако се тренира при наличие на травма, то следва:

 • Да се намали натоварването;
 • Да се отделя време за загрявка;
 • Упражненията трябва да се правят умно;
 • Правилно хранене.

Тренировъчната травма може да ни принуди да променим разписанието за физическа активност, но при правилен подход към създалата се ситуация, скоро занятията могат да бъдат продължени.