Хемоглобинът е желязосъдържащ протеин в еритроцитите, който транспортира кислорода от белите дробове към тъканите. Ако не е поддържан в нормални граници, това може да доведе до нарушения в целия организъм.

В днешната статия ще поговорим за ниския хемоглобин при най-малките.

Какви са референтните стойности на хемоглобина при децата

  • От 0 до 1 ден (след раждането) – 160 – 240 g/L
  • До 14ти ден – 127 – 187 g/L
  • Между 14 ден до 2ри месец – 90 – 166 g/L
  • От 2ри месец до 1 година – 90 – 140 g/L

Защо хемоглобинът на бебето може да е понижен

Когато в кръвта няма достатъчно хемоглобин и/или червени кръвни телца, възниква анемия. При кърмачетата, най-разпространеният вид анемия е желязодефицитната анемия.

Железният дефицит възниква, когато:

-  Не се покриват нуждите на организма от желязо;

-  Ако железните депа не са се формирали напълно;

-  Недостиг на витамини;

-  Паразити;

-  Кръвоизливи;

-  Някои инфекции;

-  Хранене, несъобразено с нуждите на детето.

Кога бебето е застрашено от анемия

Най-често, желязодефицитната анемия се установява при деца, които са родени преждевременно или са родени с тегло под 3000 гр. Това се обяснява с факта, че техните депа за желязо, все още, не са добре формирани.

Друга често срещана причина е храненето. След като детето се роди, то има определен запас за желязо, който подпомага бързите темпове на растеж. Ако обаче в организма му, не се внася допълнително желязо, бебето развива анемия.

Майчиното мляко подсигурява необходимото желязо за бебето. Затова и бебетата, които поради една или друга причина, не се кърмят, често страдат от железен дефицит.

Друга група деца, при които може да се установи желязодефицитна анемия са страдащите от дефицит на витамин В12. Ако майката е имала дефицит на витамин В12, нейното дете също може да придобие този дефицит.

Това, обикновено, се установява между 4ти и 9ти месец след раждането. Бебетата и, дори, по-големите деца се нждаят от В12, защото той е необходим в правилното развитие на мозъка и в производството на еритроцитите (червените кръвни деца).

Установено е, че рискът от анемични състояния при децата се увеличава, ако майката страда от ентерити, гастрит или язва.

Има ли симптоми анемията при децата

Бебетата, особено тези във възраст между 9 и 18 месеца, са чувствителни към ниският хемоглобин. Анемията, особено в по-напреднала степен, лесно може да се установи от родителя. Симптомите са:

  • Сънливост;
  • Раздразнителност и лесна уморяемост;
  • Бледа кожа;
  • Учестено дишане;
  • Ускоряване на сърдечния ритъм;
  • Замаяност.