Учени от Здравния център на щата Тексас стигнали до заключението, че най-опасната възраст за мъжете е 40 години, а за жените – 30. В тази възраст се увеличава рискът от възникване на исхемичен инсулт.

Половината от мъжете, прекарали инсулт, били пушачи, а при 40% от тях се наблюдавала хипертония и при всички нивата на холестерола били повишени.

Нивата на холестерола могат да се понижат, като се включат в ежедневното меню определен набор от продукти.

Например, всички знаят за ползата от овесената каша, и това не са просто думи – освен, че е полезна за храносмилателната система, тази храна отлично се справя и с очистването на организма от холестерол – добре е да замените с овесена каша обикновената ви закуска и само след 1.5 месеца нивата на холестерола ви ще се понижат с 5.5%.

Червеното вино понижава нивата на холестерола с цели 9%, но то е необходимо да се употребява с мярка – не повече от 1 чаша на 2-3 дни, като трябва да бъде истинско вино от грозде, което не съдържа оцветители и спирт.

Още един чудесен продукт – рибата, в частност сьомгата, херингата, сардините, са богати на омега-3. Тези мастни киселини правят чудеса, като не само подобряват паметта и мозъчната дейност, положително влияят на сърцето, но и понижават нивата на холестерола с 4%.

Ядките също притежават свойството да понижат нивата на холестерола, особено орехите, бадемите и кашуто. Но при ядене на ядки следва да се помни че те са много калорична храна, затова хората, които са склонни към напълняване не следва да злоупотребяват с тях.

Добре понижават нивата на холестерола – с 8%, фасулът и всички бобови, поради съдържащите се в тях растителни влакна, които абсорбират вредните вещества.
Към тази група храни, способстващи за понижаване на нивата на холестерола, могат да се отнесат и популярните антиоксиданти, съдържащи се в чая и в черният шоколад.

Много полезен е спанакът, богат на лутеин, необходим за добрата функция на сърдечно-съдовата система.

Освен гореизброените храни, за нормализиране на нивата на холестерола спомага и чесъна, способстващ за очистване на кръвта, а също и авокадото и зехтинът, съдържащи мононенаситени мазнини, понижаващи количеството на мастните отлагания в организма.

И стресът също се отразява неблагоприятно на функцията на организма, като може да стане причина за безсъние, в резултат на което не е в състояние в пълен обем да възстанови силите си след напрегнат ден.

Как да се справяте със стреса, след като навършите 40 години за мъжете и 30 за жените?

Възстановяването на равновесието на нервната система се подпомага от магнезия и витамин В6, освен това не забравяйте за пълноценния сън – при условие, че не страдате от безсъние, то следва да спите не по-малко от 8 часа, като е най-добре да си лягате преди полунощ.

Опитвайте да разнообразявате ежедневното си меню с храни, повишаващи нивата на ендорфините – цитрусови, банани, шоколади, но в разумни граници. Тези храни трябва да действат като допинг, но в никакъв случай не трябва да се използват за основно хранене.

По-добре се придържайте към балансирано хранене, не преяждайте или поне се опитвайте да не го правите, особено след 20 часа, за да можете да се наспите спокойни, разбира се, това не означава да си лягате гладни.