Един от най-важните фактори, влияещи на увеличаването на телесната маса, е нашата професионална дейност.

Неотдавна специалисти на компанията CareerBuilder JobSearch провели изследване, което определило „рейтинг“ на професиите, които често водят до затлъстяване. В него взели участие около 3700 души, 55%, от които имали проблем с наднорменото тегло.

На първо място по риск от затлъстяване се оказва професията на помощник директора. 69% от хората, които я заемат били пълни.

Също от наднормено тегло страдали 56% от инженерите, 51% от учителите, медицинските сестри и системните администратори, 48% от юристите, 45% от операторите на машини и 39% от учените.

Всички тези видове професионална дейност са свързани със заседналия начин на живот. На хората, които се занимават с тях им се налага повече време да прекарват на бюро или пред компютъра, отколкото в движение и съответно не успяват да изгорят калориите, които поемат с храната в рамките на деня.

Освен това тези длъжности се съпътстват от постоянен стрес и непълноценно хранене. Представителите на тези професии често са принудени да ядат нездравословна храна, например, обядвайки с колегите си в кафе, където просто не предлагат здравословна храна.

Между впрочем, само 56% от анкетираните, които били с наднормено тегло смятали, че причината за затлъстяването е работата им и само 16% посочили, че работата им е помогнала да свалят килограми.

Какво да направите, ако разберете, че качвате килограми именно, заради работата?

На първо място се опитайте да промените заседналия си начин на живот. Не става дума за смяна на работата, което най-често се оказва изключително сложно, предвид затруднената икономическа обстановка.

Но ако упражнявате някоя от гореизброените професии, обръщайте повече внимание на физическата активност. Ако нямате възможност да ходите на фитнес – то бягайте сутрин, правете физзарядка или макар и да изпълнявате лесни физически упражнения между различните професионални ангажименти през деня.

Наднорменото тегло възниква, тъй като човек разходва по-малко калории, отколкото получава. Хората, които се занимават с физически труд, трябва да приемат повече засищаща, калорична храна, тъй като тя им дава сили.

На хората, които извършват умствен труд и на офис служителите такова количество храна не им е необходимо, тъй като те не изгарят толкова калории, макар и при интелектуална дейност също да се изгарят немалко калории.

Но всъщност се случва точно обратното. Човек, чието работно място е бюро или стол, се храни с взети от дома си сандвичи, а за обяд яде готови супи, сладкиши или отива някое заведение за бързо хранене, където също се предлагат калорични ястия.

В някои компании е прието за целия офис да се поръчва пица. А такива ястия, както вие разбирате, не спомагат за нормализиране на теглото. Ние постоянно стоим на едно място и ядем още повече.

Дори ако работим от дома, а хората с надомна работа и фрийлансърите в наше време, стават все повече, то често ни мързи да готвим и минаваме на полуфабрикати, пържоли, салами. А това далеч не е диетично хранене.

Ако работите като куриер и сте постоянно в движение, то на вашата фигура такива изкушения няма да навредят. Но ако през цялото време не напускате офиса или жилището си, то сами разбирате, че няма как да поддържате форма, без да се ограничавате в приема на храна.