Повечето от нас се готвят за отпуска предварително – планират местата, които задължително да посетят, подбират си дрехите. Купуват пътеводители и разговорници, когато почивката се очертава да е в чужбина.

Често обаче се забравя за този толкова важен елемент, какъвто е аптечката, но лекарствата са неизменна част от всяко пътешествие. За да не се помрачат впечатленията от Гърция, Турция или родното Черноморие, следва да се отчете и този момент.

При липса на необходимия препарат дългоочакваният отдих може да се превърне в истинско мъчение.

Защо е по-добре да си вземем лекарства от вкъщи

Много от нас си задават въпроса – трябва ли принципно да се вземат лекарства от домашната аптечка или пък може да се закупи всичко необходимо на мястото?

Често бутилките, картонените кутийки, тубите и блистерите, заемат внушително място в чантата или в куфара.

Не се препоръчва обаче да се отказваме от лекарствените средства. Първо, ако предстои пътуване в чужбина – в Гърция или още повече в Турция, следва да се отчита, че в местните аптеки без рецепта от тамошен лекар, може да е невъзможно да се купят и най-обикновени таблетки.

При липса на медицинска застраховка може да ни излезе доста солено, дори и по родното Черноморие, въпреки здравната осигуровка е възможно пак да ни поискат по 30-50 лева за един преглед и отделно за рецепта. За Гърция европейската здравна карта покрива напълно лечението и не се налага да се заплаща нищо от пациента.

Ако се планира пътуване до Черноморието, следва да се има предвид, че не всички лекарства са достъпни в аптеките по курорти. И при спешна необходимост от по-специфичен медикамент следва да се пътува до големите градове – Варна или Бургас, в зависимост  кой от е по-близо.

Списък на най-необходимите препарати – как да не съсипем отдиха

Когато тръгваме на почивка, не трябва да забравяме, че много болести и неприятни ситуации се случват и на най-опитните пътешественици. Аклиматизацията и адаптацията на организма е възможно да се превърнат в доста неприятно допълнение към пътуването.

Препоръчително е да си вземем най-малко следното:

Таблетки срещу морска болест

При продължително пътуване с автомобил е възможно да се появи гадене и да се стигне до повръщане. Когато почивката е планирана за родното Черноморие и се пътува от столицата, цялото пътешествие преминава по магистрала и вероятността от поява на симптоми на морска болест е по-малка.

При планирана почивка в Гърция, от София се пътува частично по магистрала или след това по първокласен път, единствено по завоите на Кресненското дефиле е възможно да възникнат симптоми на морска болест.

Обезболяващи, за сваляне на температурата и спазмолитици

Болки в корема, женски болки, болки в ставите, спазми в корема след отравяне, повишаване на телесната температура. Всичко това са сериозни поводи да допълним своята аптечка с още няколко лекарства.

За сваляне на температурата най-често се използват парацетамол и ибупрофен, а за обезболяване са подходящи диклофенак и Аналгин. За да се избавим от мъчителните спазми в корема следва да приемаме Спазмалгон и Но Шпа.

Антихистамини

Алергиите са доста разпространени по време на лятната почивка. Уртикария, обрив, секрети от носа и сълзящи очи – това са нейните верни спътници.

Средства за лечение на стомашно-чревни разстройства

Смяната на климата – на морето е доста по-различно, отколкото в София или в Пловдив, например, необичайната храна или вода стават причина за подобни разстройства.

При повръщане помага метоклопрамид, а за справяне с диарията Имодиум и Лоперамид. За лечение на отравяния се използват сорбенти. С цел възстановяване на водно-електролитния баланс се използва Рехидрон.

Симптоматични средства

За лечение на болки в гърлото се използват обезболяващи или спрейове. За справяне с хремата са показни съдосвиващи капки.

Други полезни компоненти на аптечката

В състава на аптечката трябва да влизат не само лекарства. По време на отпуск е възможно да ни се случат всякакви неприятности – от мазоли до нараняване на кожата.

Затова не следва да се забравя за неща като бинтове, лепенки, марли и памучни тампони, а също и за антисептик във вид на спрей.

Необходимо ли е да се вземат антибиотици за морето

Антибактериалните препарати са си доста сериозни лекарства, които за да се приемат, трябва да са изписани от лекар. Ако не е необходимо и нямаме такова предписание от лекар, не се налага да си носим профилактично антибиотици на морето.