Нашите реки и язовири се обитават от огромно количество микроорганизми и някои от тях могат да бъдат опасни за човешкото здраве. Най-често инфекциите от водоемите предизвикват чревните разстройства.

Но все пак следва да упоменем, че при къпане в река, при която дебитът на водата е достатъчно силен – над 3-5 кубика в секунда рискът от заразяване с посочените по-долу инфекции е значително по-малък, тъй като течащата вода бързо отнася всякакви микроорганизми и бактерии и не им позволява да се размножават.

Освен това течащата вода е с доста по-ниска температура в сравнение с тази в язовирите например и бързо изстива при липса на слънчева светлина, затова реките с достатъчен дебит на водата са неблагоприятно място за развитието на всякакви бактерии, микроорганизми и вируси.

Затова реките са предпочитано място за отдих и къпане, макар и по закон къпането в неохранявани водоеми, тоест без спасители, да е забранено.

1. Ентеровирусни инфекции

Голяма група инфекциозни заболявания, последствията от които могат да бъдат най-разнообразни. При заразяване с ентеровируси в най-добрия случай ще получите храносмилателно разстройство, треска, обрив, конюнктивит, ангина или гастроентерит.

В по-тежките случаи инфекцията засяга централната нервна система, което създава опасност от развитие на серозен менингит, остър паралич или миокардит.

2. Гъбични инфекции

Къпейки се в сладководен басейн човек много лесно може да прихване подобна инфекция. Патогенните микроорганизми попадат във водата от други хора или предмети, които са били използвани от хора с микотични заболявания.

Освен това гъбичките могат да попаднат във водоема и от животните и птиците, които се къпят там.
Обикновено гъбичките засягат кожата, стъпалата и половите орган. Борбата с тях е доста трудна, необходим е продължителен курс противогъбична терапия.

3. Криптоспиридоза

Предизвиква се от паразит, който засяга червата. Най-често това заболяване се развива при деца от 1 до 5-годишна възраст, но са регистрирани случаи на заразяване и при хора в зряла възраст. Основните симптоми на криптоспиридозата са диария, силно повръщане, главоболие, обрив в областта на корема и обезводняване.

Ако заболяването не се лекувато може да доведе до фатален изход. Лекарите съветват винаги да миете ръцете си, когато излезете от водата особено, ако желаете да похапнете нещо, тъй като както знаем след плуване на човек му се отваря много голям апетит.

4. Ешерихия коли

Много лесно можете да се заразите с тази бактерия от водоеми, в които се заустват отпадни води. При инфекция обикновено възникват диария и повръщане. От лечение се нуждаят задължително децата и хората в зряла възраст, тъй като при тях ешерихия коли може да доведе до сериозни последствия.

Основен способ за профилактика – старайте се да не поглъщате вода от водоема, макар и това да е напълно невъзможно особено ако човек плува и поне малки количества вода проникват в тялото му.

5. Вирусен хепатит А

От сладководните водоеми можете да се заразите от познатата ни жълтеница, която се предизвиква от хепатит А. При заразяване обикновено първите симптоми възникват след около 30 дни.

Това са повишение на телесната температура, изменение на цвета на урината и отпадналост. При поява на такива симптоми задължително потърсете лекарска помощ.

Важно!

По резултатите от ултразвуковото изследване е трудно да се определи и дори напълно невъзможно етиологията на хепатита и неговата степен на активност. Следователно хепатит А не може да бъде потвърден чрез ултразвуково изследване.