При съприкосновение на морската вода с кожата възникват отрицателни йони, които тонизират целия организъм. Така че водната стихия със своята сила измива раздразнителността, слабостта и вялостта. На тяхно място идват отличното настроение, бодростта на духа и умствената работоспособност.

Плуването подобрява състоянието на ставите, укрепва и развива мускулната система, спомага за запазването на естествената гъвкавост на гръбначния стълб, благоприятно въздейства на кръвоносните съдове, предпазва и от разширени вени.

Но за да бъде отдихът на море действително полезен е необходимо да бъдат взети предвид редица нюанси.

Най-доброто време за къпане в морето са сутрешните и следобедните часове. Не е желателно плуването преди сън, тъй като къпането е значително физическо натоварване, което е възможно да наруши заспиването.

Ако сте прегрели от силното слънце, не се потапяйте рязко във водата. Първо влезнете до глезените и се наведете, за да намокрите лицето си, гърдите и ръцете си до лактите. Бавно се придвижете напред, като постепенно привиквате към ободряващата прохлада.

След като водата ви стигне до кръста, можете да потопите цялото си тяло.

Къпете се не по-малко от 1-1.5 часа след последното хранене. След като накарате цялото си тяло активно да се труди, водата ще разтопи излишните ви мазнини. Не се нахвърляйте на храната веднага, след като излезете от водата, тъй като организмът ви продължава да изгаря още калории.

Такава „мокра“ диета е ефективна и полезна и на всеки ще му бъде по душа. Излизайки от морето, не отивайте веднага под душа, ако разбира се кожата ви не е твърде чувствителна.

Морската вода е богата на разнообразни минерални соли, които образуват по повърхността на тялото своеобразен солен плащ, който оказва активно целебно действие и след плуването.

След къпането в морето се разходете по горещия плажен пясък. Псаммотерапията – лечение с горещ пясък е известна от древни времена. В Древния Изток с топли пясъчни вани са снемали стреса, лекували са заболявания на опорно-двигателния апарат.

Съвременните учени признават псаммотерапията за отлично средство, което активизира обмяната на веществата, подобрява кръвообращението. Пясъкът е отличен природен масажор, а също създава и отличен ефект на пилинг, тоест прави кожата по-гладка и млада.

След като се уморите от плуване, легнете на плажа в близост до прибоя, там където вълните завършват своя бяг. Като се плискат в краката ви, те непрекъснато масажират вашето тяло. Това е отлична масажираща процедура много полезна за кожата и за нервната система.

За съжаление, последното е трудно осъществимо по българското Черноморие, тъй като плажовете, на които къпането е разрешено, са отдадени на концесия и половината от пясъчната ивица е заета от чадъри и шезлонги.

Те са разположени на 1-ва и 2-ра линия на плажа, тоест в пространството най-близо до водата. Съответно, за да бъдат използвани, е необходимо допълнително заплащане, което никак не е малко, като се има предвид стандартът на живот у нас.

В допълнение

Водата в моретата и океаните съдържа соли, които не достигат на човека. Прониквайки през кожните пори тези соли оказват целебно въздействие. Например йодните йони са важни за обмяната на веществата, помагат за излекуването от атеросклероза, пневмония, бронхит, бронхиална астма.

Морето се счита за много студено за къпане при температура по-ниска от 14 градуса, за студено при 14-16 °C, за хладно – при 17-19 °C, за хладко – при 20-22 °C, за топло- при 23-25 °C и накрая за много топло – при температура на водата над 25 °C.