Повечето от нас смятат, че при пушенето чрез вода се филтрират токсичните компоненти от тютюневия дим и те оказват значително по-малко въздействие от пушенето на цигари.

Но учените са установили, че пушенето на наргиле влияе на функцията на белите дробове и появата на респираторни симптоми също както и пушенето на цигари.

Под ръководството на Mohammad Hossein Boskabady, MD, PhD от университета Mashhad University of Medical Sciences, изследователите възнамерявали да сравнят функцията на белите дробове и степента на дихателните симптоми на пушачите на наргиле, на цигари и на непушачите.

Открити били и проучени 3 групи пушачи, сред които 57 любители на наргиле, 30 пушачи, харесващи силните цигари и дълбоките вдишвания на цигарения дим и група от 51 души, които периодично пушили цигари със средни показатели.

Отделно от това, 44 души, които били слагали цигара в устата си, били използвани за контролна група.

Учените определили разпространеността и тежестта на респираторните симптоми и белодробните функции с помощта на спирометър.

Резултатите показали, че интензитетът на симптомите на дихателни заболявания сред пушачите на наргиле и цигари се увеличавал. Сред предпочитащите пушенето на наргиле и дълбоките всмуквания на тютюнев дим, състоянието на дихателната система било идентично.

„Нашите резултати показват, че пушенето на наргиле сериозно влияе на функцията на белите дробове и последствията от пушенето му са много подобни на тези, наблюдавани при пушачите, които правят дълбоки вдишвания по време на пушенето“ – заключава Mohammad Hossein Boskabady.

Резултатите от изследването бяха публикувани неотдавна в списание Respirology.

В допълнение

Наскоро от Федералната агенция на САЩ по безопасност на храните и лекарствата обявиха, че ще разгледат варианта за въвеждане на санкции за използването на цигари, съдържащи ментол.

Решението се основава на предварителната научна оценка на възможните последствия за здравето от цигарите с ментол, тъй като те предизвикват по-силно пристрастяване в сравнение със стандартните тютюневи изделия.

По данни на FDA, повече от 40% от младите пушачи и 30% от пушачите със стаж предпочитат ментовите цигари. Между впрочем, Американската асоциация / American Heart Association - AHA / напомня, че ежедневно от заболявания, свързани с тютюнопушенето, умират повече от 1200 американци.

При обединяване на тези данни е видно, че значителна част от свързаните с цигарите смъртни случаи са предизвикани от употребата на цигари с ментол.

В изследването, публикувано във Frontiers, се описва връзката между цигарите с ментол и засилващото се пристрастяване към никотина.

Учените под ръководството на Надин Кабани от George Mason University, щата Вирджиния, САЩ, установили, че ментолът е възможно да засили зависимостта към никотина, тъй като се свързва със специфичния никотинов рецептор в нервните клетки, наричащ се А7 никотинов ацетилхолинов рецептор.

Всъщност, ментолът променя отговорът на рецепторите към отново постъпващия никотин. Освен това било установено, че ментолът инициализира дългосрочен ефект, предизвиквайки активност в областите на мозъка, отговорни за процесите на удоволствие и за поведението на пристрастяване.

Една от основните предимства на ментоловите цигари е ментовият аромат. При вдишване тютюневият дим охлажда задната стена на гърлото, като така облекчава процеса на тютюнопушене в сравнение със стандартните цигари.

А понижената чувствителност на лигавицата ограничава естествения рефлекс за изкашляне, позволявайки странични вещества да попадат вътре в дихателните пътища при дълбоки вдишвания.

Експерти на FDA коментират, че с това си решение се опитват да ограничат пристрастяването към тютюнопушенето сред младите хора.