Растителните масла са здравословна алтернатива на животинските мазнини. Те съдържат ненаситени мастни киселини, които са много полезни и ни предпазват от натрупването на лош холестерол. Ето какво трябва да знаете за маслата, които често използваме при приготвянето на храна.

Зехтин

Зехтинът предпазва от сърдечно-съдови заболявания, като потиска "лошите" нива (LDL) на холестерол и повишава количеството на добрия (HDL) холестерол. Той е по-богат на мононенаситени мастни киселини от всяко друго масло.

Храносмила се лесно и има благоприятен и успокояващ ефект върху язвите на стомаха. Недостатъците при употребата му са, че при термична обработка над 200° C, подобно на други масла, полезните му свойства изчезват.

Освен, че губи вкуса си, структурата на веригите на мастните киселини в него се променя, което понижава благоприятният му ефект върху организма. За да извлечете максимални ползи за здравето, го добавяйте в салати, картофени пюрета или ризото.

Слънчогледово олио

Олиото може да се подлага на термична обработка до 246° C. Може да има неблагоприятен ефект върху тялото, понеже съдържа наситени мазнини и ниско съдържание на мононенаситени и на полиненаситени, което не е полезно за организма.

За да извлечете максимални ползи за здравето, използвайте слънчогледовото масло за пържене, но по-рядко, наблегнете на задушените или печените храни. Колкото по-висока е температура и колкото по-дълго храната е подложена на топлинна енергия, толкова повече хранителни вещества се губят.

Масло от авокадо

Подобно на своя средиземноморски братовчед - зехтина, масло от авокадо е богато на мононенаситени мазнини, и още по-ниски количества на наситени мазнини. Освен, че е полезно при хранене, маслото от авокадо е благоприятно за кожата.

А високото съдържание на витамин Е, помага да се омекоти кожата, както и да се намали появата на бръчки. Подобно на повечето растителни мазнини, това вкусно масло се окислява, когато е изложено на ярка светлина - и променя химичния си състав, затова трябва да се съхранява на тъмно.

За да извлечете максимални ползи от маслото от авокадо го използвайте за готвене. Освен това ароматът му е по-деликатен от този на маслиновото масло.

Масло от тиквено семе

То е изключително богато на омега-3 и 6 и съдържа високи количества цинк, които също са от съществено значение за добрата функционалност на имунната и половата система. Предварителни проучвания върху животни са установили, че тиквените семки, помагат за облекчаване на възпаления, причинени от артрит.

Не е препоръчително да подлагате това масло на термична обработка, защото това ще влоши вкуса му и ще понижи хранителната му стойност. За да извлечете максимална полза от маслото от тиквено семе, го добавете в рецепти за ризото или картофено пюре.

Гроздово масло

Маслото от гроздови семки е идеално за нискомаслените диети, защото се преработва по-лесно от другите масла. То е по-малко летливо от останалите растителни масла и може да се използва за пържене. Прилага се в много козметични продукти и е отличен овлажнител на кожата. За да извлечете максимални ползи за здравето, добавете билки като розмарин, мащерка, чесън или лют червен пипер към салатата.

Лененото масло

Лененото масло е богат източник на омега-3 алфа-линоленова киселина, която може да помогне за предотвратяване на сърдечни пристъпи и инсулт. Имайте предвид, че това масло не може да се преработва на топлина, понеже променя химичната си структура, затова трябва да се съхранява в хладилник и да се използва само като заливка на салати.