Сминдухът, или известен на запад като чимен, е една от най-разпознаваемите по аромат подправки. Със своя характерен мирис, сминдуха е подправка, която или обичаш, или мразиш.

Независимо обаче от вкусовите ни предпочитания, не можем да си затворим очите пред здравословните ползи на растението. В днешната статия ще разберете повече за лечебните му свойства, богатия му състав и интересен произход.

Интересни факти за сминдуха

Чименът, всъщност, е от семейство Бобови. Той произлиза от местности около Средиземно море, но първоначално се е откривал в някои райони на Азия и Северна Африка.

Бил много популярен в Китай, където се смятало, че лекува безплодие и ниско либидо. Макар медицината през Средновековието, да не била в разцвета си, някои лечители по това време също давали сминдуха като лекарство.

В състава на сминдуха се откриват аскорбинова киселина (витамин С), калий, витамин В3, триптофан, холин, фибри, сапунини и др. Сапонините са сравнително по-малко изучени съединения. Те са фитохимикали и се срещат само в растенията, където ролята им не е напълно изяснена, но въпреки това те оказват своето действие върху човешкия организъм.

Какви са здравословните свойства на сминдуха

Както стана ясно, семената на растението са използвани още от древни времена.

При диабет

Сминдухът има влияние върху нивата на кръвната захар, като я редуцира. Препоръчва се за хора, страдащи от диабет тип 1 и тип 2. Той увеличава толерантността към въглехидрати.

За поддържане на стройна фигура и добро стомашно-чревно здраве

Както споменахме и по-горе, в сминдуха има фибри, но не споменахме, че всъщност 48% от семената на сминдуха, съдържат диетични фибри. Характерното за тези вещества е, че благодарение на тях се затруднява усвояването на захарите и мазнините, поради факта, че при тяхното попадане в червата образуват гелообразно вискозно вещество.

Фибрите предпазват лигавицата на дебелото черво и намаляват риска от развитие на злокачествени образувания. Наличието на фибри, ги прави подходящи и за лечение на запек.

Профилактика за сърдечно-съдовата система

Консумацията на семена от сминдух, може да редуцира нивата на общия холестерол, което ще редуцира риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Подходящ и за кърмачки

Чаят от сминдух е силно препоръчителен и за майките на новородени, тъй като увеличава количеството на кърмата.

Изключително важно е, обаче, сминдухът (под всякакви форми) да се избягва от бременните, тъй като може да предизвика преждевременни контракции и дори аборт.

За здравето на половата система

При дамите, консумацията на чай или семена от сминдух намалява болките около менструацията и се бори срещу симптомите на менопауза.

При мъжете, сминдухът може да увеличи нивата на тестостерона и сексуалната активност.