За витамините знаем много – нискомолекулни органични съединения, с голямо значение за организма, тъй като заемат роля в нормалното протичане на всички биологични процеси в организма.

Витамините са необходими за нормалният растеж, усвояването на други нутриенти, възстановяването на клетките и тъканите и за много други процеси.

За витамините сме говорили много и ще продължаваме да говорим, но днес статията е посветена на едни други съединения – антивитамини.

Какво означава терминът антивитамин

Антивитамините са вещества, които понижават или неутрализират ефекта на витамините в организма. Тези съединения могат да наподобяват химичната структура на даден витамин или пък да нямат нищо общо с нея.

Установено е, че почти за всички вещества съществуват такива, които могат да имат антивитаминно действие. Също така, и сред витамините се срещат конкурентни взаимоотношения. Такива са взаимоотношенията между витамин Д и витамин А, както и между витамин С и между витамин А.

Кои вещества са антивитамини

  • Дикумарин – Това вещество и неговите производни са типични антагонисти на витамин К, тъй като поттискат процесите на съсирване на кръвта. Дикумаринът се съдържа в хмелът, в някои лекаства и др.
  • Пиритиамин – Той е антагонист на витамин В1, защото нарушава провеждането на нервните импулси. Освен в някои лекарства, той се среща и в папратите.
  • Атебрин – Това е антивитаминът на витамин В2. Оказва се, обаче, че атебринът е много ефективно лекарство за лечение на малария.
  • Токсипиридамин – Това вещество е антивитамин на витамин В6.
  • Метилпантотеновата киселина – Тя е антагонист на витамин В3.

Има ли антивитамини в храните, които си хапваме

Отоворът е, да! Това не означава, че някои хранителни продукти са вредни, а че просто трябва да балансираме менюто си и да не хопваме ежедневно едни и същи хранителни продукти.

Все пак, имайте предвид, че в някои зеленчуци и риби се съдържа ензима тиаминаза, който прекратява биологичното действие на витамин В1. Макар, че плодовете и зеленчуците са богати на витамин С, в много от тях се съдържа ензимът аскорбиназа, който разрушава витамин С, но пък при термична обработка, този ензим става неактивен.

Могат ли антивитамините да бъдат полезни

Представката „анти-“ пред витамини подсказва, че тези вещества нямат особени ползи за нашето здраве. Противно на очакванията, обаче, германски учени в сферата на микробиологията, са установили, че някои от антивитамините могат да бъдат използвани за лечение на инфекциозни заболявания.

Сходството в структурата на антивитамините със някои витамини и потискат функцията на самите витамини и стават техни заместители. Така, те не просто „убиват“ действието на съответния витамин, а стават токсични и за навлизащите в организма бактерии.

Все още, тази теория не е напълно развита.