Голяма част от хората не са се замисляли какво е предназначението на ноктите. Повечето от нас ги използват, за да облекчат сърбеж или да издърпат забила се тресчица. В действителност те играят много голяма роля. Ноктите говорят много за състоянието на тялото ни и могат да ни предупредят за признаци на недохранване, сериозно заболяване или инфекции като достоверността на тези показания може да бъде много точна.

Бледи нокти

Бледите нокти често са признак за недостиг на желязо, което е основна причина за поява на анемия, състояние, при което страдащите изпитват умора, умствена недостатъчност и понижена имунна функция. Бледите нокти могат да показват и лоша циркулация, което би могло да означава, че имате сериозно заболяване, като застой на сърдечна недостатъчност или чернодробно заболяване. Понякога недохранването също може измени цвета на ноктите, като ги направи да изглеждат бледи.

Бели нокти

Ноктите с бял цвят мога да бъдат един от признаците хепатит, чернодробна недостатъчност или някакъв друг вид заболяване на черния дроб - особено, ако се образува обезцветяване близо до краищата. Бъбречното заболяване и диабетът могат да предизвикат побеляване на ноктите, при наличие на гъбични инфекции. Гъбичните инфекции обикновено правят ноктите крехки, удебелени и лесни за чупене, освен това могат да се наблюдават и при ноктите на краката.

Жълти нокти

Жълтите нокти са резултат от инфекции. Колкото по-жълти са ноктите, толкова по-сериозна е инфекцията. В много редки случаи жълтите нокти са признак на по-сериозни проблеми, като белодробна болест или диабет. Друга причина за изменяне на цвета в жълто може да бъде появата на псориазис или заболяване на кожата, причинено от активността на анормална имунна система в организма.

Сини нокти

Сините нокти обикновено показват, че тялото е с ниско съдържание на кислород. Сините нокти се появяват при хора, които имат респираторни проблеми като пневмония. Сърдечните проблеми като сърдечна недостатъчност също могат са причина за оцветяване на ноктите в синьо. По-често срещаната причина за оцветяването е резултат от излагане на много студено време и някои медикаменти като бета-блокери.

Хлътнали нокти

Понякога се наблюдават малки вдлъбнатини, които са видими по повърхността на ноктите. Псориазисът е най-честата причина за хлътване и неравности по ноктите, но има и други случаи, при които се проявяват тези симптоми като реактивен артрит, саркоидоза, екзема и алопеция ареата.

Петна под ноктите

Понякога се наблюдават кафеникави или червени петна под ноктите, които са резултат кръвоизливи или малки кръвоносни линии, причинени от увредени кръвоносни съдове. Понякога се появяват при травми, но могат и да бъдат признаци на заболявания като псориазис или лупус. Линиите по ноктите могат да се дължат и на ендокардит, това е потенциално фатално състояние, когато клапите на сърцето се заразят.

Обърнете внимание на ноктите си

Това са само част от нещата, които ноктите ви могат да ви подскажат. Разгледайте ги обстойно и наблюдавайте дали настъпват промени в цвета, формата или текстурата. Важно е да се отбележи обаче, че когато основното заболяване е налице със сигурност ще са засегнати повече нокти. Това в никакъв случай не трябва да бъде причина за паника. Ако имате съмнения, просто отидете на преглед.