Едно трябва да е ясно на всички ни – здравословното хранене е онова хранене, което осигурява балансиран прием на въглехидрати, протеини и мазнини и микроелементи. За въглехидратите сме говорили много, но днес ще говорим за една важна група въгрехидратни вещества, наречени фибри.

Какво представляват фибрите

Фибрите са вид въглехидрати, които не могат да бъдат напълно разградени от храносмилателните ензими. Всъщност фибрите могат да бъдат определени и като скелета на растителните храни.

Според това дали се разтварят във вода или не, фибрите биват ратворими и неразтворими.

Разтворимите фибри, съответно, се разтварят във водна среда и образуват гелообразна субстанция около хранителното съдържимо в стомаха и тънките черва.

Неразтворимите фибри не се разтварят в храносмилателния тракт и излизат непроменени от организма. Наричат се още баластни вещества.

Фибрите не служат за храна на клетките ни, но имат много ползи за нашето тяло.

И какви ползи ни носят тези вещества

  • Полезни са за чревната флора – Фибрите могат да се определят като пребиотици. Това е така, защото те захранват полезните бактерии в чревният тракт, като по този начин се поддържа добрата перисталтика и правилното усвояване на веществата.
  • Редуцират нивата на кръвната захар – Разтворимите фибри образуват гел около попадналите в стомаха и тънкото черво хранителни вещества. По този начин се забавя „всмукването“ на глюкозата в кръвта и така се контролират нивата на кръвната захар.
  • Отлично „лекарство“ срещу запека – Баластните вещества, преминавайки през храносмилателният тракт, улесняват преминаването на чревното съдържимо към по-долните отдели на червата, като по-този начин улесняват дефекацията и помагат срещу запек.
  • Редуцират нивата на лошия холестерол – Именно, благодарение на способността на разтворимите фибри да се превръщат в гелообразни субстанции, лошият холестерол и триглицеридите в организма намаляват. Това е профилактика срещу много болести.
  • Полезни са за сърдечно-съдовата система – Редовната консумация на храни, богати на фибри намалява нивата на холестерола и редуцира риска от развитие на атеросклеротична болест. Също така, фибрите предпазват стените на съдовете ни от патологични изменения.

Кои са най-богатите източници на фибри

Може би вече ви стана ясно, че фибрити се съдържат само в храните от растителен произход. В повечето растителни храни се съдържат и двата вида фибри, но съотношението им е различно.

Разтворимите фибри преобладават в по-голямата част от плодовете и зеленчуците, откриват се в бобовите и зърнените храни. Неразтворимите фибри, могат да се набавят от зеленолистните зеленчуци, кореноплодните зеленчуци, ядките, семената, ядливите кори на плодовете.

Разпространени са т.нар. функционални фибри, които могат да екстрактнати от естествени източници или синтетично създадени. Такива са: инулин, псилиум хуск, полидекстроза и др.