Появата на бяла или сива коса във всяка възраст е малка неприятност, която ни се иска да избегнем.

Първите бели косъмчета се появяват на 35-годишна възраст, към 45-годишна възраст количеството сиви коси преобладава над това с естествен цвят, и затова боядисването няма как да се избегне.

Какво да правят обаче тези, на които едва сега косите им започват да се прошарват? Има ли такова решение, което да покрие само побелелите коси и да не променя структурата и цветът на естествените коси?

Камуфлаж на побеляла коса – какво е това

Камуфлаж, или камуфлиране на побелелите коси, това е относително нова процедура във фризьорския салон, целта на която е скриването на белите косми.

За тази цел се използват единствено меки щадящи средства. Те премахват контраста между натуралния цвят на косата и сивите кичури.

На пръв поглед изглежда, че това е обикновено боядисване. Между камуфлажа и боядисването на косата има съществени различия.

  • Във формулата за камуфлаж на сивата коса няма амоняк, благодарение на което процедурата е щадяща. Помага да се запази естествената структура на косата и предотвратява възможно увреждане.
  • Палитрата на боите за камуфлаж има предимно естествени нюанси. Така се постига ефектът на натуралните кичури.
  • Основно активно вещество за покриване на сивата коса е етаноламин. Тези съставки не покриват там, където цветът е естествен, но за сметка на това много добре прикриват побелялата и посивялата коса.
  • След процедурата боята се измива постепенно. Затова дори и след 2-3 седмици няма да има ярък контраст между боядисаните и натуралните кичури.

Що се отнася до забавяне посивяването на косата, производителите на козметика създават anti-age за коса – лечебни серуми и лосиони. В техния състав – витамини, антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, които помагат кичурите по-дълго да си запазят цвета.

Може ли да се проведе процедурата у дома

Въпреки наглед простотата на разкрасителната процедура, извършването ѝ трябва да се възложи на професионалист.

Възможно е да се наложи да се направи подбор на нюанса за покриване на сивата коса, като се смесят няколко бои от палитра, а това изисква знания по колористика.

Ако се допусне грешка, камуфлажът няма да изглежда добре на косата и може да има контраст.

Трудности е възможно да възникнат и с времето, което камуфлажното средство да стои на косата. Производителят дава препоръки средството да стои на косата от 5 до 15 минути, в зависимост от състоянието на косата.

Определянето и подбирането на оптималното време, през което да стои на косата боята, е добре да се извършва само от специалист.

Боята за покриване на побелелите коси изисква също и специални инструменти и козметика за грижа за косата – четка и гребен, с помощта на която средството се разпределя по дължината на косата, специален препарат, премахващ от сивите коси и шампоан за миене на косата без съдържание на силикони и сулфати.

При отчитане на спецификата на процедурата и устойчивостта на крайния резултат, камуфлирането на косата е по-добре да се довери на професионалист.

За кого е подходяща процедурата и какъв е ефектът от нея

Камуфлажът на сивата коса е най-подходящ за притежателките на светли коси. Това е така, защото не е трудно да се постигне светъл нюанс на посивелите коси.

Резултатът от процедурата е, че разликата между натуралния цвят на косата и тази, която е тонирана ще бъде незабележима.

При брюнетките и тези, които са с кестеняви коси, постигането на такъв резултат ще е по-трудно. При отчитане на факта, че камуфлажът само покрива бялата коса, а не я боядисва напълно, идеално съвпадане може и да не се получи.

За притежателите на по-тъмна коса също има предимства – камуфлажът скрива рязко преминаване от тъмен цвят към посивяването и дори може да създаде ефект на красиво мелиране.

Какви средства се използват за камуфлаж на косата

В салоните за красота е представен избор от безамонячни бои за косата. Но съществуват много средства, които можем да използваме и у дома. Това са гелове, пудри, тоници, оцветяващи шампоани.

Те са лесни за използване и дават отличен резултат. Истината е, че за разлика от камуфлажът направен във фризьорски салон, издържа по-малко.