Уголеменото сърце не е заболяване, а по-скоро симптом на друго състояние.

Терминът кардиомегалия най-често се свързва с уголемения размер на сърдечния мускул, който е видим при рентгенова снимка на гърдите.

След това са необходими и други изследвания, за да диагностицира състоянието, на което се дължи уголемяването на сърцето.

Сърцето на човек може да увеличи размерите си временно при подлагане на тялото на стрес, като бременност или поради друго клинично състояние, като отслабване на сърдечния мускул, исхемична болест на сърцето, проблеми със сърдечните клапи или нарушения на сърдечния ритъм.

Уголеменото сърце е лечимо при коригиране на причината. Лечението се състои в прием на лекарства, медицински процедури или хирургия.

Какви са симптомите?

При някои хора увеличеният размер на сърцето не предизвиква появата на клинични изяви.

Но ако засегнатият развие симптоми, те най-често се състоят в:

• Недостиг на въздух;
• Нарушения на сърдечния ритъм /аритмия/;
• Подуване /оток/;

Увеличеният размер на сърдечния мускул се лекува по-лесно, ако бъде открит по-рано, затова е необходимо, ако човек подозира, че сърцето му е с уголемени размери, да се консултира с личния си лекар.

Потърсете спешна медицинска помощ, ако имате някой от следните признаци или симптоми, които са най-характерни за сърдечен удар:

• Болка в гърдите;
• Силен задух;
• Припадък;

Какви са причините?

Сърдечният мускул може да увеличи размерите, поради наличието на заболявания, които нарушават изпомпващата му функция или увреждат мускулната му тъкан.

Понякога сърцето се уголемява и отслабва по неизвестни причина, тогава състоянието кардиомегалия се означава като идиопатична.

Вродени сърдечни малформации, увреждания от инфаркт или анормален сърдечен ритъм могат да предизвикат набъбване на сърдечния мускул.

Други клинични състояния, които се свързват с уголеменото сърце са:

• Хипертония – високото кръвно налягане може да доведе до уголемяване на лявата сърдечна камера, което впоследствие предизвиква отслабването на целия сърдечен мускул. Хипертонията също може да стане причина за увеличаване размера на двете сърдечни предсърдия.

Заболяване на сърдечен клапан – четири клапи в сърцето осигуряват движение на кръвния поток в правилната посока. Ако клапите са увредени от клинично значими състояния като ревматизъм, порок на сърцето, инфекции /инфекциозен ендокардит/, анормални изменения на съединителната тъкан, странични ефекти от някои лекарства или лъчетарапия за лечение на рак, също могат да станат причина за увеличаване размера на сърцето.

• Заболяване на сърдечния мускул /кардиомиопатия/, характеризиращо се с удебеляване и втвърдяване на мускулната тъкан, от която е изградено сърцето, също може да предизвика уголемяване в опит да се изпомпват необходимите обеми кръв към всички части на тялото.

Белодробна хипертония – в резултат на високото налягане в белодробната артерия, количествата кръв, достигащи белите дробове не са достатъчни и в сърцето в опит да компенсира появилото се неравновесие увеличава размерите си от дясната страна.

Течност около сърцето /перикарден излив/ - акумулиране на течност в тъканната обвивка на сърдечния мускул може да стане причина за видимо уголемяване на размерите на органа при рентгенография.

• Намалено количество на еритроцитите или анемия е състояние, при което не са налични достатъчно голям брой здрави червени кръвни клетки, които да осигуряват достатъчно количество кислород на тъканите на тялото.

Нелекуваната хронична анемия може да стане причина за неравномерен или ускорен сърдечен ритъм. Сърцето трябва да изпомпва повече кръв, за да компенсира липсата на достатъчно кислород.

Лечение на кардиомегалия

След поставяне на диагнозата лекарите препоръчват следните промени в начина на живот:

• Отказ от тютюнопушенето;
• Нормализиране на телесното тегло;
• Ограничаване на ежедневния прием на сол, но не и пълното му изключване от ежедневното меню. Тъй като пълното спиране на употребата на сол води до обезводняване.