Повечето родители с нетърпение очакват топлите летни дни, за да посетят с детето паркове, да се насладят на слънцето, пеенето на птици и на чистия въздух. Но следва да се отчита, че детският организъм е доста чувствителен на изменението на условията на околната среда.

Известно е, че горещината то понася много по-трудно, отколкото възрастен човек. Дългоочакваното топло се превръща в изнурителна жега, от която на практика няма спасение.

Пълното отказване от мероприятията навън е невъзможно – детето трябва активно да опознава околният свят. Как да станат подобни разходки безопасни и как да помогнем на бебето да преживее жегата.

Кърмаче и летни горещини – какви са опасенията

Ако родителите планират разходка на чист въздух, следва внимателно да се отчетат възможните опасности. Особеност на детския организъм е недостатъчно добре развитата система на терморегулация.

Неин център е хипоталамусът, разположен в дълбините на мозъка. При възрастен човек информацията за температурата на околната среда се възприема от чувствителните рецептори, а след това се предава към централната нервна система. Въз основа на получените данни мозъкът изпраща импулси, регулиращи образуването на топлина и топлоотдаването.

Също за нарушение на топлоотдаването способства наличието на голямо количество дрехи. Кърмачетата бързо прегряват и е възможно да получат топлинен удар.

Новородените също имат определени особености на структурата на кожата, които увеличават вероятността от слънчеви изгаряния, дори при незначителен престой под слънчевите лъчи.

Както и при възрастните, кожата на кърмачето се състои от дерма и покриващ я епидермис. Епидермисът има само 3 слоя от 5, останалите се формират по-късно – към 1-1.5 месеца.

Това води до по-голяма чувствителност и ранимост на тъканите.

Също следва да се отчита, че непълноценното хранене в горещината често става причина за обезводняване. Клетките на детския организъм съдържат много повече вода, отколкото на възрастните, клетъчните мембрани са по-проницаеми.

Това способства за по-бързо изпаряване на влагата. Децата активно губят вода по време на дишане, дефекация и уриниране.

Как да създадем комфортна обстановка у дома

Ако атмосферата у дома в буквалния смисъл се нажежава, трябва да се постараем максимално да защитим детската от прегряване.

Най-добре е да проветряваме помещението в ранните сутрешни или късните вечерни часове. През деня нагретият и сух въздух ще донесе в стаята само прах и лятна жега – температурата значително ще се повиши.

Ако прозорците на детската са с южно или със западно изложение, следва да закупим щори от плътна материя или вътрешни щори. Това спомага за избягване на нагряване на помещението, а бебето ще се чувства комфортно.

Полезно е по-често да се прави мокро почистване. Това ще позволи освежаване на всички съществуващи повърхности, прахът ще бъде премахнат.

Споровете по повод това дали да се сложи климатик в детската или вентилатор, не стихват и до днес.

По време на обедната жега и в ранния следобед без тяхната помощ не може да се мине. Но и в този случай трябва да се придържаме към златната среда.

Децата много бързо преохлаждат и прегряват. Препоръчва се климатици и вентилатори да се включват за по 10-15 минути, като в стаята температурата не трябва да пада под 22-25 градуса.

Полза от водните процедури

Жегата е отличен повод за увеличаване на количеството къпания. Това ще помогне на детето не само да се охлади, но и за предотвратяване появата на дерматит и на подсичане.

Препоръчва се температурата на водата в коритото или в легена да е около 32-35 градуса. Това са най-комфортните условия за малките деца.

Къпането може да е по 4-5 пъти дневно. Но използването на душ гел и шампоан следва да 1-2 пъти дневно, за да се раздразни нежната кожа.

Ако бебето не харесва много водните процедури, вариант е телцето му да се обтрива с мокра кърпа на всеки 3-4 часа.

При пътуване извън града и ако семейството има вила на село, то добър вариант са веселите игри в малки басейни за бебета.