При наличие на гинекологични патологии или за изясняване на причините за безплодие може да се използва рентгенография.

Плътността на тъканите на матката и придатъците не позволява изследване с обикновени рентгеноконтрастни вещества, които позволяват визуализиране на маточната кухина и на фалопиевите тръби.

Изследването се назначава от лекар, строго според показанията, за него е необходима определена подготовка. Освен това, има и редица противопоказания за процедурата, например, остра инфекция, бременност и някои други състояния.

Каква информация дава хистеросалпингографията, защо се назначава?

Рентгенография в гинекологията – хистеросалпингография

Днес рентгенографията на съвременните устройства с компютърно оборудване широко се използва в медицината, и гинекологията не остава настрани.

Но визуализацията на репродуктивните органи е затруднено във връзка с факта, че те не притежават достатъчна рентгенова контрастност, за разлика от по-плътните кости.

Затова съвременната рентгенография за визуализация на маточните кости и тръби се използва с метода на контрастиране. През шийката на матката в кухината се въвеждат разтвори, които дават ясна картина на рентгеновата снимка.

Рентгенография не е показна за всички жени, тъй като процедурата се провежда в болница, под контрол на лекар и с предварителна подготовка.

Най-често се назначава на жени, които в миналото са прекарали възпалителни заболявания на маточните придатъци, имат в анамнезата спонтанни аборти или безплодие. Понякога се определят и допълнителни показания за процедурата.

Кога се назначава – безплодие, патологии на маточната кухина

Сред основните показания за провеждане на хистеросалпингография е безплодие с неясна генеза, когато нивото на хормоните е нормално, но бременност не настъпва.

В тази ситуация причина за безплодие могат да бъдат аномалии в структурата на матката, развитие на непроходимост на тръбите, или образуване на полипи, растеж на миоми.

Най-често при тази процедура се открива тръбно безплодие – това е непроходимост на фалопиевите тръби, вътре в които са се образували сраствания.

Освен това показанията за рентгенография с контраст могат да станат подозрения за недоразвитост или аномалии в структурата на матката. Също може да се назначи при подозрение за ИЦН – истимико-цервикална недостатъчност.

Списък с противопоказания – инфекция, соматични патологии

Преди назначаването на процедурата трябва да се изключат всички възможни противопоказания за нея, те могат да бъдат относителни и абсолютни, при които процедурата е забранена.

Сред абсолютните е алергия към рентгеновия контраст и йодните препарати. Освен това забрана е наложена на манипулацията при сърдечна недостатъчност, тежки увреждания на бъбреците и черния дроб, а също и при бременност.

Сред относителни противопоказания лидер са остра инфекция – ОРВИ, грип, или обостряне на соматични патологии. Забранено е провеждането на процедурата при хиперфункция на щитовидната жлеза.

Също е нежелателно провеждането на рентген с контраст при инфекции на репродуктивните органи, остро възпаление на матката, често с въвличането на придатъците.

Подготовка и провеждане на процедурата

За да бъдат резултатите диагностично значими и да не възникват усложнения, е необходима подготовка за процедурата. Методиката се отнася към инвазивните, контрастът се въвежда вътре в лумена на матката с тръби, което е свързано с определени рискове.

За няколко дни се налага забрана за интимна близост, за седмица се спират препаратите, които биха могли да нарушат баланса на микробите на влагалището.

Спират се всички вагинални свещи, таблетки и кремове. Често лекарят назначава специална процедура по санация.