Променящите се условия на съвременния живот позволяват на жените да реализират възможността да станат майки за първи, а може би за втори и трети път – след 35-40 години.

Желанието бременността, раждането и отглеждането на деца да се оставят за по-късно е свързано с постигане на финансова стабилност и с възможностите на репродуктивните технологии.

Общественото мнение също способства за положително отношение към възрастните майки.

Но повечето акушер-гинеколози разглеждат възрастта над 35 години като напълно самостоятелен показател за повишен риск от усложнения както в период на бременност, така и непосредствено при раждането и ранния следродилен период.

Какво трябва да знаят жените, решили да родят дългоочакваното дете

Зачеване след 35 години - защо е по-трудно

Всеки случай е индивидуален, тъй като женското генетично здраве се залага генетично.

Наближаването на менопаузата, в някои клинични ситуации – ранното ѝ настъпване, измененията на яйчниците и нередовният менструален цикъл, предшестващи менопаузата започват да се отразяват още след 35 години.

След 40 години значително намалява способността на жената за реализация на репродуктивната функция.

Изследванията показват, че способностите за зачеване се понижават с 2-3 пъти, а при настъпване на бременност рискът от спонтанен аборт е с 4-7 пъти по-висок.

Сравнението е с показателите на жени в оптимална репродуктивна възраст.

Заболявания, които трябва да се контролират преди зачеване

В структурата на т.нар. екстрагенитални заболявания при 36-39-годишните жени преобладават нарушенията на мастния обмен, на заболявания на стомашно-чревния тракт, а също и на отделителната система.

Обострянията на тези заболявания увеличават тежестта на възможна прееклампсия при „възрастни” бременни. Състояния като гастрит, ГЕРБ, пиелонефрит следва да се лекуват в етапа на планиране на бременността.

Възможни трудности при първото раждане „на възраст”

Нивата на хормона естрадиол към края на срока на бременността са значително по-ниски в сравнение с по-младите бременни за първи път.

Понижава се не само синтеза на полови хормони, но и количеството рецептори, които ги възприемат. Намаляват количеството рецептори към прогестерон в миометриума.

По въпроса за късната бременност значение има не само „възрастта” на яйчниците, но и възрастта на матката, а също и регресът на хормоналния профил.

Още през 1990 г. британски учени при хистологични изследвания на особености на стената на матката са били установени изменения на съдовете на миометриума, увеличаване на количеството колагенови влакна във всички слоеве на стената на матката.

Какво означава това за жената? Ако бременността е настъпила и е била успешно износена, в етапа на първо раждане, за съжаление, голяма е вероятността за развитие на аномалии на родилната дейност.

Жената трябва да бъде уведомена за това, ако настоява за вагинално раждане. Разбира се, по-добре, е да не се рискува и по съвет на лекаря да се проведе цезарово сечение.

Какво трябва да направи мъжа за успешна бременност

След 35 години детеродната функция на жената започва да отслабва. Затова и затруднения могат да възникнат на всички етапи – зачеване, износване, раждане.

Важна е и правилната подготовка на партньора, който следва да си направи пълни изследвания, а също и да се въздържа от преохлаждания, посещения на сауни, тясно бельо.

В периода на цялата бременност следва ясно да се съблюдават всички препоръки на лекуващия лекар.

Що се отнася до раждането, не трябва да се забравя, че показанията за секцио са значително повече и раждането може да бъде трудно.

Когато се взема решение за късна бременност, жената трябва да помни, че при децата, родени от майки в зряла възраст, се повишава риска от проявления на много вродени заболявания

Все пак късното раждане има положителни страни. При жените, родили след 35 години, обикновено по-леко протича и климактериума, намалява риска от развитие на инсулт.

Въпросът къде ще е раждането трябва да се реши предварително, тъй като е висока вероятността от развитие на аномалии на родилната дейност – слабост, кръвотечения след раждането.