Кефалът е богат на омега-3 полиненаситени мастни киселини, които предпазват от атеросклероза.

Названието кефал произхожда от гръцката дума „cephalus“, което в превод означава „глава“ и затова народите, които живеят по Черноморското крайбрежие са дали на тази риба и други наименования.

Какви са предимствата на кефала?

На първо място е много вкусна и немазна риба. Практически няма малки кости, поради това се отнася към групата на здравословните храни. Кефалът е и с ниска калоричност -88 ккал на 100 г. Мазнините на тази риба е отличен източник на омега-3 полиненаситени мастни киселини.

Тези съединения влизат в състава на рибеното масло на капсули, които се препоръчва за хора в напреднала възраст, тъй като тази хранителна добавка намалява риска от инфаркт на миокарда и нормализира функцията на нервната система.

Също така омега-3 мастните киселини са полезни и за кожата, тъй като способстват за запазването на нейния повърхностен липиден слой, който осъществява защитна функция и предотвратява проникването на болестотворни бактерии през кожата.

Кефалът съдържа и значително количество белтъчини – около 20%. Тази риба съдържа и фосфор, необходим за изграждането на скелета, цинк – за формирането на половите клетки, а също е добър източник на микроелементите манган, калий и йод.

Най-богатите на фосфор храни са:

1.Риба тон
2.Кефал
3.Хамсия

Как да изберем кефал?

Избирайки си тази риба, трябва да погледнете дали са прозрачни очите ѝ, ако те са мътни, тогава рибата не е прясна. Хрилете на кефала трябва да бъдат розови и чисти. Месото на тази риба трябва да е твърдо, а хрилете да миришат на море.

Как се съхранява?

Изчистеният кефал, както и ако е сушен, може да се съхранява в хладилник не повече от 2 дни. Ако трябва да го съхранявате по-дълго, завийте го във фолио и го сложете във вакуумна кутия или опаковка. В този вид той може да се съхранява във фризер, при минус 18 градуса по Целзий, за период от максимум 2 месеца.

Как се приготвя?

Кефалът може да се приготвя по различни начини. Но, ако искате да го запържвате, е желателно да направите това без олио и на тиган с керамично покритие. А ако искате да направите супа от тази риба, трябва да знаете, че месото на кефала трябва да се вари не повече от 20 минути.