След като обществеността беше потресена от новината от носенето на много тесни джинси – 35-годишна австралийка прекарала с тях цял ден, а в ранните вечерни часове коленете ѝ вече бяха изтръпнали и то до такава степен, че се наложило да бъде хоспитализирана.

И на всички им стана интересно какви още модни тенденции могат да навредят на здравето.

По молба на английска медия научният сътрудник от Университета Нотингам Наоми Брейтуейт направила селекция на модните тенденции, със спазването на които можете да се превърнете в жертва на модата в истинския смисъл на това словосъчетание.

1. Ултра тесни джинси

Идват на мода през 2010 година. Освен че дизайнът им не скрива особеностите на фигурата, те имат и още едно опасно свойство – така прилепват към срамната област, че при редовно носене създават изключително благоприятна среда за развитие на микотични инфекции.

2. Корсети

Стремежът на жените към идеална фигура не е познавал граници във всички времена – още Скарлет О’Хара от „Отнесени от вихъра“, мечтаейки за тънка талия, изисквала корсетът ѝ да бъде максимално затегнат.

Но за красотата се налага да си плащаме: носенето на тесни корсети обуславя намаляването на обема на белите дробове, нарушава функцията на органите на коремната кухина и дори води до деформация на скелета.

Разбира се, днес жените не носят такива „оръдия на красотата“ както през 19-ти век. Но съвременната мода за стягащото бельо може да бъде опасна. Често, за да изглеждат по-стройни дамите се опитват да си сложат бельо с 1 или дори няколко размера по-малко, отколкото трябва.

Но прекалено голямото прилепване води до притискане на коремната област и до нарушаване на функцията на вътрешните органи.

3. Огромни чанти

През 2012 година с лека ръка Карл Лагерфелд пуснал на модния подиум гигантската чанта Hula Hoop и на мода дойдоха дамските чанти с размер XXL, чието средно тегло надвишава 6 килограма като в него не влиза съдържанието им.

А последствията от тяхното постоянно носене могат да станат болки в гръбнака, нарушаване на походката и осанката, главоболие и дори такива сериозни проблеми като артрит и дегенерация на междупрешленните дискове.

4. Тънки високи токове

Става въпрос за много тънките високи токове, за чиято основа служи метална пръчка. Първите такива токове идват на мода още през 50-те години на миналия век, в следвоенния период, когато жените се стремели да подчертаят своята обновена женственост. Но продължават да са популярни и днес.

Както корсетите и тънките високи токове нарушават естественото положение на тялото, принуждавайки го да балансира на границата на падането. Последствията са болки в гърба и краката, нарушение на стойката и походката и дори изменение на структурата на мускулите и сухожилията.

5. Пластична хирургия

Култът към известните личности и стремежът на хората да изглеждат като тях, превърна пластичната хирургия в модна тенденция на последното десетилетие. Масло в огъня налива и нарастващата достъпност на такива процедури.

Сега не само дизайнерите, но и хирурзите решават какво да се носи през следващия сезон – какви вежди, устни, гърди и така нататък.

В медиите постоянно се появяват съобщения за опасните последствия от такива интервенции – от избухващи и изтичащи гръдни импланти до хронична парализа на лицевите мускули, поради инжектирането на ботокс. Но дори опасността от инвалидност и преждевременна смърт не спира желаещите да бъдат на мода.