Говоренето за своите фантазии, за предишните връзки, за изневярата… Някои теми не е прието да се обсъждат, смята се, че те заплашват добрите взаимоотношения между партньорите в една връзка. Има ли начин все пак да бъде засегнати в разговор? И как да избягваме думите способни да убият любовта?
Най-добрата ситуация – можете да кажете на партньора абсолютно всичко, но няма особен смисъл да му казвате всичко за себе си, посочва психологът Ивон Даллер.

Именно затова той предписва на своите пациенти да прекъсват мълчанието в моментите, когато е необходимо да избегнат неразбирането, водещо до криза в отношенията.

Проблемът е в това, че някои теми, особено тези, засягащи секса, изглеждат твърде сложни, тъй като при тях се засяга основата на личността и на двамата партньори, пояснява сексологът Емили Смит, - нашите дълбоко интимни, съкровени подбуди, онова потайното, което е скъпо и ценно за нас.

Това ни прави много уязвими.

За да бъде такъв разговор комфортен и за двамата, е необходимо да се знаят някои правила. Преди всичко да се избягва обвинителния тон. А за това си струва да се изхожда не от претенциите, а от потребностите, - отбелязва Смит, - добре разбирайки какво желаем да постигнем с този разговор.

Сексологът напомня, че формата на изказване е не по-малко важна от съдържанието – необходимо е да се избере моментът, когато партньорът е открит и отпуснат. Необходимо е да му се говори спокойно, без да му се повишава тон… Ивон Далер на свой ред апелира, което той нарича „съпружески емоционален интелект“: „той ни позволява да останем на себе си и същевременно да бъдем откровени по отношение на партньора“.

Основата на такъв интелект е увереността в себе си: „Колкото по-уверен съм в себе си, толкова повече и в партньора и затова мога да го слушам и да говоря с него, така нито моите, нито неговите емоции да вземат превес“.

Това е прекрасен план бързо да се сблъскаме в реалността на обвиненията, досадата, старите обиди и лесно да се започне война за територия с него. Емили Смит и Ивон Далер представят 4 теми, към които е трудно да пристъпим.

Разговаряте ли за вашите фантазии?

„Когато ние свободно говорим с партньора за своите фантазии, това не означава, че те бъдат реализирани, но същевременно те се превръщат в пространство, макар и само за умствена, но все пак съвместна игра“ – отбелязва Емили Смит.

На някои от нас им е доста трудно да разказват за своите потайни желания, за съкровеното – пречи им срамът, недостатъчната увереност в себе си, страхът, че партньорът ще им се изсмее или ще започне да ги вижда в различна светлина.

Накрая, ние не знаем как тази откровеност ще се отрази на нашите отношения. На някои им е трудно да признават своята част от отговорността, тъй като фантазията е по определение нещо забранено. А понякога просто не можем да намерим думи, за да опишем образите, родени от нашето въображение.

Признание на изневяра?

„Обещай ми, че ако в един прекрасен ден ми измениш, ще ми кажеш“. Емили Смит смята, че всички тези уговорки, обещавани в еуфорията на първите дни на връзката, са едни от най-опасните.