Хората, които са напълно доволни от вида на своето лице, не толкова много. На някои ги дразни прекомерната бледност, други пък воюват със торбичките под очите, а трети пък не могат да се избавят от зачервения нос.

Бял

В миналото аристократичната бледност е била на почит. През Средновековието, за да се постигне идеално бяла кожа, дамите пиели оцет, приемали малки дози арсен, използвали пудра от олово, която често предизвиквала отравяния и поява на тумори.

За щастие времената се промениха и бледността вече не е на почит. Но какво да правите, за да се появи по бузите ви характерната и здравословна руменина.
За начало е необходимо да се определи причината за излишната бледност на кожата.

Това може да бъде нискокалорична храна, недостиг в организма на някои микроелементи, особено на желязо, затова бледият вид е типичен за вегетарианците.
Още една причина – хроничен недостиг на кислород. Затова белият, често дори и сивкавият или синкавият тен на кожата е характерен за пушачите. Понякога бледият вид на кожата на лицето може да се прояви на фона на заболявания на белите дробове, понижено артериално налягане, вегесъдова дистония.

Ако необичайният цвят на лицето не е в резултат на някакви заболявания, то променята му е напълно по вашите сили.

Обикновено бледата кожа страда от недостиг на хранителни вещества. Затова погрижете затова в състава на вашия крем на да присъстват витамините А, Е и С. Само не прекалявайте с тях.

Не следва да се нанася твърде дебел слой от него, тъй като кожата няма да може да диша, а недостатъкът на кислород само ще увеличи бледността.

Червен

Ако лицето ви е с постоянно червен цвят, то е необходимо непременно да се обърнете към лекар най-често причината е повишено артериално налягане.
Но ако кожата почервенява на определени места или от време на време, не е толкова страшно.

Вероятно кръвоносните ви съдове са разположени близо до повърхността на кожата, а самата тя е твърде чувствителна, всеки неблагоприятен външен или вътрешен фактор – студено време, вятър, недостатъчна влажност на въздуха или вълнение – водят до почервеняване на лицето.

Ако това е вашият случай грижата за кожата трябва да бъде щадяща. Избягвайте използването на агресивни лосиони на основа на спирт – те изсушават кожата, понижавайки по този начин естествената ѝ защита.

Откажете се от парните вани, контрастните измивания и масажите на лицето – всичко това може да травмира кръвоносните съдове и да доведе до появата на допълнителни зачервявания и „звездички“.

Внимателно използвайте непозната козметика – преди да нанесете новият крем на лицето, опитайте го на неголям участък на кожата.

Какви кремове са подходящи?

В състава на крема за чувствителна кожа трябва да присъстват овлажняващи компоненти, като глицерин и хиалуронова киселина. Много добре се отразяват на зачервената кожа екстрактите от следните билки – лайка, жълт кантарион, невен, бутрак и бял равнец, а витамините С и Е спомагат за укрепването на кръвоносните съдове.

Домашна козметика

Картофена маска – сварете 1 картоф със средна големина, без да го обелвате. След като сваряването го обелете и го направете на пюре. Когато то се охлади леко, но все още е леко топло, го нанесете на лицето и измийте след 12-15 минути.