Запекът може да се дължи на неправилен режим на хранене, неподходящо съчетание на отделните храни или на консумация на трудносмилаеми храни.

Дори е установено, че за констипацията допринасят и храни, които не изискват усилия от храносмилателния тракт, за да се усвоят.

Оказва се, че дори най-обикновените и харесвани от нас храни могат да станат причина за проблеми с честотата на изхожданията.

Шоколад

Любимото на повечето от нас лакомство не само подобрява настроението, но може да предизвика при прекомерна и постоянна консумация затлъстяване и нарушаване на функцията на храносмилателната система.

Учените смятат, че голямото количество мазнини в шоколада забавя процесите на храносмилане. Забавената чревна перисталтика води до проблеми с изпразването на чревното съдържание, ферментация на несмляната храна в червата и повишено газообразуване.

В Германия било проведено изследване, в което били анкетирани хора, страдащи от запек. И учените установили, че повечето от пациентите консумирали прекалено големи количества шоколад.

Мляко и млечни продукти

Млечните храни като мляко и сирене в прекалено големи количества могат да станат причина за запек.

Съдържащата се във всички млечни храни лактоза, увеличава образуването на газове, което води до нарушаване на чревната функция.

Ирански лекари провели проучване сред деца на възраст от 1 до 13 години и установили, че най-честата причина за възникването на запек била прекомерната консумация на млечни продукти.

При изключването на млякото и сиренето от порциона, при почти всички деца /80% от тях/, се нормализирала честотата на дефекациите и престанал да ги безпокои метеоризъм и подуване на корема.

Зелени банани

Бананите са истинска загадка за червата. Незрелите предизвикват запек, а узрелите действат като слабително. Зелените банани съдържат много скорбяла, която трудно се храносмила и този процес изисква много време.

А в зрелите е обратно , има по-малко скорбяла, но повече от полезния пектин. Това съединение извежда излишните течности от тъканите, но ако пиете малко вода, това може негативно да се отрази на чревната функция и това само да влоши ситуацията.

Кофеин

Този алкалоид въздейства на чревната функция, така както и бананите. Кофеинът е природен стимулатор и перисталтиката се ускорява.

Но ако клетките на организма са обезводнени, действието на съединението, съдържащо се в кафето се определя като негативно. И се свързва с влошаването на констипацията и много други съпътстващи здравословни проблеми.