Всеки ден из социалните медии се появяват нови фитнес режими и диети. В много случаи информацията може да бъде погрешна и да направи тренировката ви по-трудна, отколкото е в действителност.

Вдигане на прекалено много тежести, но с по-малко повторения

Според някои хора, вдигането на прекалено много тежести е най-добрият начин за изграждане на мускули. Това твърдение е напълно погрешно, а в случай, че сте начинаещ тази техника може да доведе и до получаване на контузии. В повечето тренировки се правят от 8 до 12 повторения. Започнете с по-малко тежести и тренирайте редовно.

Йогата е само за момичета

Повечето хора смятат, че йогата е предназначена само за жените, но това твърдение е напълно погрешно. Упражненията подобряват мускулната издръжливост, еластичност и подобряват стойката.

Изгаряте повече калории, ако тренирате по-дълго време, с по-малко интензивност

Из социалните мрежи има много форуми, в които начинаещите и по-опитните спортуващи хора обменят съвети. Един от тях е свързан с напълно погрешното схващане, че ако тренирате по-дълго време, при ниска интензивност на тренировката, ще изгорите повече калории. Правилно е, когато тренирате непрекъснато да променяте интензивността на тренировката си, понеже тялото ни е устроено, да се адаптира към промените.

Трябва да тренирате всеки ден

Голяма част от хората, които тренират, смятат, че не трябва да пропускат ден или ще загубят постигнатите резултати. Достатъчно е да тренирате 2-3 пъти през седмицата, ако имате желание да постигнете по-бързо целите си, може да увеличите посещенията си във фитнес залата.

Ако сте от хората, които след като пропуснат упражнение се отказват или си обещават да започнат тренировки от следващата седмица, не допускайте тази грешка. Дори да сте пропуснали 1 или 2 тренировки, продължете от там, докъдето сте стигнали. Всяко упражнение или разходка е по-добре е от нищо.

Ако се подложите само на натоварваща тренировка, ще постигнете желаните резултати

Истината е, че за да изградите и запазите идеалната мускулна маса, вие трябва да започнете да ограничавате някои храни и да тренирате редовно. Повечето хора започват тренировка, но не променят хранителните си навици. По този начин няма как да постигнете добри резултати, независимо колко време прекарвате във фитнеса. Режимът и балансираното хранене съставляват около 70% - 80% от резултатите, а упражненията 20% - 30%.

Жените смятат, че не трябва да вдигат тежести

Голяма част от жените, смятат, че за да изваят красиво тяло е необходимо да наблягат на кардио тренировки. Повечето от дамите смятат, че ако вдигат тежести ще увеличат прекалено много мускулната си маса. Истината е, че когато вдигате тежести, ще изгорите 2-3 пъти повече калории, в сравнение с кардио тренировките. Тези упражнения ускоряват метаболизма.

Броене на калории за здравословно хранене

Много от хората мислят, че парче пица, което съдържа 1200 калории е равносилно на калориите от 3 здравословни хранения с печено пиле, сладки картофи и броколи със зехтин. Това, обаче се оказва поредния мит. Здравословно приготвената храна, съдържа огромно количество витамини и нужни на организма вещества. Голяма част от храните и напитките доставят на организма така наречените „празни калории“, които не съдържат полезни за тялото вещества.