Компанията за частни линейки и медицински транспорт Ena1111.bg, най-голямата в страната, обяви своята готовност да подпомогне държавата в борбата с разпространяващия се китайски коронавирус COVID-19.

Това стана ясна, след като от „ЕНА Първа помощ“ излязоха с официално прессъобщение, в което заявяват, че имат пълна готовност да помогнат на държавата със своите перфектно оборудвани линейки и реанимобили, както и с предварително подготвените си запаси от санитарно-хигиенни материали и дезинфектанти. Запознайте се с цялото изявление:

„Ние от ЕНА първа помощ имаме готовност да се включим с нашите оборудвани линейки и реанимобили, за да подпомогнем усилията на държавата в справянето с настоящата ситуация и борбата срещу разпространението на новия коронавирус.

Линейките ни са перфектно оборудвани с необходимата медицинска апаратура и предпазни средства. Вярваме, че частните фирми трябва да се включат с всички сили и средства в случаите на кризи, бедствия и аварии, каквато е и настоящата ситуация.

Ние имаме обществена отговорност и не можем да останем безучастни, гледайки отстрани.

Още в самото начало се подготвихме с необходимите санитарно-хигиенни материали и дезинфектанти за по-дълъг период от време, така че да можем да обслужим собствените си нужди, а ако се налага и тези на държавата.

Ежедневно следим актуалната информация, съобщавана от Световната здравна организация (СЗО), както и от българското Министерство на здравеопазването. В постоянен контакт сме със специалистите, работещи в областта.

Напълно подготвени сме да се включим с нашите оборудвани линейки и реанимобили в борбата с коронавируса.“

Борбата с коронавируса в България – какви мерки предприе държавата

След като в събота ви съобщихме за първите два официални случая на заразени с коронавирус в България, още на същия ден държавата в лицето на Министерски съвет се събра на извънредно заседание.

На него участва и Националният оперативен щаб, чийто председател е генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

По време на срещата бяха предприети редица рестриктивни мерки от страна на държавата в опит да бъде спряно разпространението на COVID-19.

Като за начало двете болници в Габрово и Плевен, в които бяха потвърдени случаите на заразени с коронавирус, са поставени под 14-дневна карантина и ще приемат единствено спешни случаи.

Издирват се и всички хора, с които двете лица са били в контакт, за да има бъдат направени проби за наличие на COVID-19.

Кметът на Плевен Георг Спартански обяви какви са предприетите мерки във връзка с потвърдените случаи на коронавирус в града: „Спрели сме приема в детските градини и в яслите. Осигурили сме режим на работа в кризисни условия на звената на общинската администрация, особено на изнесените пунктове, които ежедневно работят с граждани“.

В допълнение са отменени всякакви културни мероприятия от затворен тип, в съответствие със заповедта, издадена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, която важи за цялата страна.

Освен културните мероприятия, като театър, кино, концерти и прочие, от БФС обявиха и забрана за посещаване на футболни мачове – за неопределен период от време всички футболни срещи ще се играят пред празни трибуни.

Училищните занятия в училищата са прекратени, а към университетите е пратена препоръка за същото. Последните имат правото автономно да решават дали да преустановят учебния си процес или не.

Детските градини ще продължат да функционират, но със сериозни ограничения – всички влизащи трябва задължително да бъдат проверени за евентуални болести и грипоподобни симптоми.

Тепърва се очаква епидемията от коронавирус да се разгърне на територията на страната.