Презервативите не ви гарантират 100% защита от полови инфекции и дори от нежелана бременност. Срещу какви заболявания презервативите не осигуряват защита?

Презервативът не гарантира 100% защита

Знаехте ли до сега, че използването на това средство не осигурява пълна защита от полови инфекции и нежелани инфекции. Така някои вируси и бактерии могат да проникнат през стената на презерватива, но е факт и, че в този случай това не води до заразяване.

Изследванията показват, че презервативът е най-надеждната защита срещу инфекции, предавани по полов път, но същевременно не ви гарантира 100% защита.

Дори ако винаги използвате, но имате сексуални връзки с различни партньори, то лекарите настоятелно препоръчват правенето на изследвания.

Заболявания, с които можете да се заразите дори при използване на презерватив

Някои инфекциозни заболявания достатъчно лесно се предават на интимния партньор и дори презерватив не осигурява защита от тях. Към тези болести могат да се отнесат:

1. Сифилис, който може да се предаде, ако интимният партньор има и микропукнатини или малки кървящи рани.

2. Генитален херпес, с който партньорът лесно може да се зарази при вагинален, орален и анален секс.

3. Папиломавирусна инфекция – достатъчно заразно заболяване, с което можете да се заразите при използване на бариерни видове контрацепция.

4. Паразитни инфекции, например срамни въшки.

5. Заразен молуск

Какво осигурява използването на презерватив от инфектирана с ХИВ-позитивна двойка?

• Защита от инфектиране – в организма на всеки партньор ХИВ-инфекцията се развива по-своему. ХИВ вирусът постоянно мутира.
• При сексуални контакти без използването на предпазни средства се наблюдава реинфектиране, тъй като партньорите обменят мутирали вируси. Това води до постоянно допълнително натоварване на имунната система. И може да способства за по-бързо прогресиране на ХИВ-инфекцията.

Важно!

Когато и двамата партньора започнат лечение – антиретровирусна терапия, то въпросът за реинфекция става по-малко актуален във връзка с понижаване на риска от инфектиране.

Друг интересен факт относно използването на презервативите е, че вероятността от забременяване варира от 2 до 12%. При правилното им поставяне обаче става нулева. Ако се използват спермициди – зачеване е възможно в до 20% от случаите, със спирала – 1%, а при прием на противозачатъчни – до 0.5%.

Как да се предпазите от инфекции, предавани по полов път и от нежелана бременност?

С цел профилактика е необходимо да се придържате към следните правила:

• Секс трябва да се прави само със сигурни и здрави партньори;
• Правилно трябва да се използват презервативите, като употребата им трябва да се превърне в задължение за всички интимни контакти;
• Препоръчително е презервативи да се купуват само от аптеки. Също така трябва да се обръща внимание и на срока им на годност.
• Ако вашите изследвания покажат положителен резултат за едни или други венерически заболявания, то вие трябва да споделите този факт с всички ваши интимни партньори, с които били в последно време. На тях също не им пречи да се консултират със специалист и ако се налага да се премине курс на лечение.

Макар и днес да се приема за доста остаряло като убеждение, може би една добра практика в миналото е било двойките да се бракосъчетават преди още да са започнали интимния си живот, освен това тези сватби са били в ранна възраст, когато вероятността жената и мъжът да създадат здраво поколение са най-големи.