Глюкокортикоидите /кортикостероиди/ са синтетични препарати, представляващи аналози на хормоните на надбъбречните жлези. Назначават се при голям списък от заболявания, съпровождащи се с възпалителни процеси.

Как се прилагат глюкокортикоидите?

Кортикостероидите са препарати, които могат да се използват системно под формата на таблетки и инжекции; локално – вътре в ставата или директно в правото черво; местно – под формата на мазила, кремове, гелове, капки и аерозоли.

Дозата на препарата се назначава от лекар, като се изхожда от телесната маса на пациента и редица други особености.

Таблетните форми на кортикостероидите трябва да се приемат рано сутрин, първи прием, и не по-късно от 14 часа да са последните приеми.

Именно в тези физиологични условия кортикостероидните хормони постъпват от надбъбречните жлези в кръвта. Таблетките могат да се приемат веднага след хранене или по време на хранене.

Допълнителни препарати при лечение на глюкортикоиди

Кортикостероидите могат да доведат до различни странични ефекти, и за да се минимизира неблагоприятното въздействие на тези лекарства върху организма, обикновено се назначават в съчетание с други препарати.

В частност, при продължителен прием на кортикостероиди е възможно развитие на остеопороза, поради което пациентът има смисъл да приема препарати, съдържащи калций и витамин Д.

А за профилактика на нежеланото въздействие на глюкокортикоидите върху стомашно-чревния тракт, се назначават инхибитори на протонната помпа на клетките на лигавицата на стомаха и други препарати, защитаващи стомашните стени от кортикостероидите.

Кортикостероиди при бременност

Дори краткотрайното използване на кортикостероиди по време на бременност може да се отрази неблагоприятно на здравословното състояние на бъдещото дете.

Препаратите имитират сигнал на стрес за плода от страна на майчиния организъм, което кара плодът да използва резервите си.

Кортикостероидите също така потискат имунитета, понижавайки съпротивителните сили на организма на бременната жена към вируси, бактерии и гъбички, които отрицателно могат да се отразят на състоянието на плода.

Глюкортикоиди могат да бъдат назначени на бременна жена само в случай на повишената им необходимост, когато ползата от препарата съществено превишава възможния негов страничен ефект върху организма на майката и детето.

В кърмата кортикостероидите проникват трудно, поради което не представляват голяма опасност за здравето на детето.

Важно!

Ендокринните заболявания на надбъбречните жлези могат да предизвикат стрии на кожата и затлъстяване.

Важно! Правило за спиране на кортикостероидите

При продължителен прием на кортикостероиди е важно грамотното прекратяване на употребата им. Ако рязко прекратите приемът на тези медикаменти, то това е възможно да доведе до надбъбречна недостатъчност.

Режимът на спиране на препарата се назначава от лекар в зависимост от продължителността на лекарствената терапия.
Ако продължителността на курса на лечение с кортикостероиди е няколко месеца, то дозата на лекарството обикновено се понижава с 2.5 мг на всеки 3-5 дни.

При по-продължителен курс на лечение дозата се намалява бавно – по 2.5 мг на всеки 1-3 месеца. Тук най-важното е да не се бърза, за да е възможно надбъбречните жлези да се адаптират към новите условия.

Всички предписания на лекаря по спиране употребата на препарата трябва строго да се изпълняват. Ако нарушите назначената схема за спиране, то заболяването може да се завърне с нова сила, и да се наложи медикаментозната терапия с кортикостероидите да се започва отново.

Ето защо тези препарати не трябва да се приемат на своя глава, а след задължителна лекарска консултация.