Котки и бременност - преувеличен ли е рискът от токсоплазмоза
Полезно

Съвременната медицина постоянно се развива, и повечето от причините за малформациите, които възникват вътреутробно, вече са известни.

Днес бременните се изследват за специален комплекс TORCH-инфекции, една от които е токсоплазмоза.

Това е сериозна инфекция, представляваща опасност за бебето в началото на неговото развитие.

Но защо котките да застрашават плода? Нека да изясним.

Токсоплазмоза – що за инфекция е това?

Специфична инфекция, предизвикана от протозои, които живеят в организма на топлокръвни животни и на човека.

За хората със силен имунитет токсоплазмозата не е опасна, заразяването обикновено протича почти незабележими, симптомите са сходни с банална простуда.

След прекараната инфекция се изгражда пожизнен имунитет към възбудителя, за което свидетелстват антителата от специфичния G клас, които откриват в кръвната плазма.

Ако първичното заразяване е по време на бременност и жената никога преди това не е имала контакт с възбудителя, тогава ситуацията е съвсем различна.

Нейният имунитет е физиологично понижен, което дава възможност на причинителя да се разпространи из тялото. А също и да проникне в организма на зародиша.

В този случай се увреждат различни органи и системи, което е особено критично в периода, когато се залагат нервната система, зрителните органи и много други.

Особено силно могат да пострадат зрителния анализатор и главният и гръбначния мозък.

В резултат развитието на инфекцията в първия триместър на бременността е възможно да се формират пороци в развитието на плода.

Но защо пък са виновни котките?

Как бременната може да се зарази с токсоплазмоза?

Котките най-често от домашните любимци боледуват от тази инфекция.

Възрастните животни със силен имунитет бързо преболедуват токсоплазмозата, и само при 10% от тях се откриват цисти на възбудителя на инфекцията.

А малките котенца са все още слаби и с незрял имунитет, затова и могат да се превърнат в разпространители на инфекцията.

Токсоплазмите се размножават в техните черва и се отделят с фекалиите, като заразяват котешката тоалетна или външната среда.

Ако са улични котки разнасят паразитите по тревата и почвата.

Заразяване е възможно при неспазване на правилата за лична хигиена, при почистване на котешка тоалетна, ядене на немити плодове.

Съответно, токсоплазмозата води началото си от червата, където се размножават попадналите там цисти.

Опасни са не само котките, но и кучетата, зайците и всичко що живо има у дома.

Но няма смисъл домашните любимци да се изхвърлят на улицата при планиране на бременност.

Пороци на развитието на бебето през бременността

За развитието на плода е опасно само първичното заразяване, тоест жената никога преди не е боледувала от токсоплазмоза, и няма антитела в кръвта.

Но това е рядко, обикновено това са жени, които никога не са имали котка у дома, особено малки котенца.

В този случай контактът с болното животно или носител на токсоплазмоза ще доведе до инфекция. Коварното е, че външно опасната инфекция не се проявява по никакъв начин, дори и по време на бременност.

Най-катастрофални може да са последствията за плода в началото на бременността.

Най-опасните усложнения са вътреутробна гибел на плода, а също и пороци в развитието.

Особено силно изразени са от страна на очите и главния мозък, клапаните и преградите на сърцето, могат да пострадат и крайниците.

Обикновено такива пороци в развитието водят до спонтанни аборти или ако детето оцелее, ще е с тежки пороци на развитието.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.51 190

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg