Диагностичният процес обикновено включва едно или друго изследване на кръвта.

По нейния състав може да се направи оценка състоянието на вътрешните органи, да се установи възпаление, алергия, различни инфекции и дори онкологично заболяване.

По данни на Световната здравна организация, до 80% от диагностичната информация дават лабораторните изследвания.

Съставът на кръвта е нестабилен и се променя под действието на множество фактори, на него влияе стрес, физическа активност и дори времето от денонощието.

Затова за това изследване е необходима подготовка, и едно от важните изисквания е кръв да се дава на гладно.

Кога това е важно, какво може да се промени дори лека закуска или чаша сок, Lechenie.bg опита да разбере.

Какво означава кръвно изследване на гладно

Даването на кръв на гладно предполага, че човек не приема храна 8-12 часа преди изследване. А това означава, че роля играе не само закуската, но и вечерята преди изследването.

Едно от важните изисквания, които трябва да се спазват при всякакви изследвания е максимално ограничаване на мазната храна.

Проблемът е, че изобилието от мазнини води до липемия /повишени нива на мазнини в кръвта/, а това влияе не само на биохимичния състав на кръвта, но помътнява. Променят се нивата на калий, триглицериди и алкална фосфатаза.

Всъщност тази проба е по-трудно да се изследва. И дори въпреки факта, че храната по никакъв начин не влияе на тези показатели нивата на антителата или онкомаркерите.

Все пак преди тези изследвания трябва да се избягват мазни храни, защото може да се затрудни диагностиката.

В някои случаи се препоръчва да не се ядат мазни храни 1-2 дни преди изследването, но еднозначно трябва да се изключат вечерта преди изследването.

Най-добре е преди лягане да се похапнат зеленчуци или млечнокисели продукти, също са допустими и каши.

Свинско, сланина, агнешко, масло, десерти със сладкарски крем, мазни ястия и пушено трябва да не се ядат.

Не по-малко строгата забрана при подготовка за даване на кръв действа по отношение на алкохола.

Етиловият спирт може да промени много биохимични параметри. Повишава нивата на холестерола и на триглециридите, освен това изследванията за кръв и хормони също е възможно да не са точни.

Спиртните напитки не трябва да се пият не по-малко от ден преди изследването, а най-добре 2-3 дни.

Може ли да се пие вода преди изследването

Да се пие или да не се пие пряко зависи от това за какви напитки става въпрос. Обикновената чиста вода в малки количества, не повече от една чаша, дори се препоръчва.

Обезводняването пряко влияе на реологията – вискозитета на биологичните течности. И ако човек отдавна не е пил, кръвта може да е твърде гъста.

Това не само ще затрудни избора на материала, но и ще повлияе на количествените показатели на хемоглобина.

В сгъстената кръв нивата на червените кръвни телца – еритроцитите, винаги са по-високи, а това означава, данните от клиничното изследване на кръвта няма да са точни.

Затова при жажда и в горещи дни не трябва да се отказваме от вода. Ако става въпрос за биохимично изследване е въглероден диоксид, а също и минералните вещества ще повлияят на тези показатели.

Що се отнася и до другите напитки, то те са забранени както и храната. Сокът съдържа фруктоза и глюкоза в значителни количества. А това означава, че дори малка чаша повлиява на нивата на захарта.

Напитките, съдържащи кофеин – кафе, чай, енергийни напитки, също са под забрана.

Изследване на кръвна захар

Кръв за изследване на захар трябва да се дава на гладно – изследването, което позволява да се открие диабет.

Всяка храна води до повишаване на нивата на глюкоза в кръвта, в отговор на което започва образуване на инсулин – хормонът, който може да достави захар на клетките.

При здрав човек този механизъм работи точно. Това означава, че количеството инсулин отговаря на количеството глюкоза, а клетките са възприемчиви към хормона.