Какво е синдром на неспокойните крака?

Синдром на неспокойните крака е заболяване, което се характеризира с усещане за желание за движение. Засегнатите имат неприятно усещане в някои части на тялото си, когато легнат да спят.

Повечето хора, които имат силно желание да се движат, движението понякога ги кара да се чувстват по-добре. Но това движение затруднява или води до невъзможност човек да се наспи добре.

Този синдром обикновено засяга краката, но може да доведе до неприятни усещания в ръцете, тялото или дори до усещане, че единият ви крайник е ампутиран.

Когато не можете да се наспите добре, ще започнете да срещате затруднения при извършването на ежедневните ви задължения, защото се чувствате уморени. Може да сте сънливи и да имате проблеми с концентрацията. Затова е важно да се консултирате с лекуващи ви лекар и да получите помощ, за да сте в състояние да контролирате симптомите.

Какви са симптомите?

Синдромът ви да чувствате необходимост от раздвижване на определена част от тялото ви. Тези усещания обикновено се описват като изтръпване, „мравучкане“, боцкане, дърпане или сякаш нещо пълзи по кожата.

Като преместите крака или ръката, ще се почувствате относително по-добре поне за кратко време. Този проблем обикновено се случва през нощта, когато се опитвате да се отпуснете или да заспите.

След като заспите краката или ръцете ви започват да се движат. Тези движения се наричат периодични движения на крайниците. От тях може да се събудите, което ще увеличи чувството ви за преумора.

Въпреки че периодичното движение на крайниците се счита за отделно състояние, то често се случва на хора, които имат синдром на неспокойните крака.

Какви са причините?

В повечето случаи причината за неспокойните крака не е ясна. Проблемът често се наследява. Понякога причината е, че организмът на засегнатия страда от недостиг на желязо или магнезий. Ако случаят е такъв, набавянето на достатъчно количество от тези минерали, ще бъде разрешение на проблема ви.

Понякога това състояние се появява при бременни жени.

Други заболявания или състояния, които могат да се окажат причина за състоянието са:

• Бъбречна недостатъчност, ревматоиден атрит, диабет;
• Увреждане на нервите, анемия или болест на Паркинсон;

Но повечето хора, които търсят лечение, нямат подобни проблеми.

Лечение на синдром на неспокойните крака

Ако симптомите са леки, някои изменения в обичайния ви начин на живот са достатъчни, за да овладеете симптомите си. Някои промени, които биха били полезни:

• Ограничете употребата на тютюн, алкохол и кофеин;
• Поддържайте спалнята си хладна, тиха и удобна и я използвайте само за спане и секс, а не за гледане на телевизия;
• Спортувайте редовно;
• Масажирайте ръцете и краката или по възможност слагайте топли и студени компреси;

Когато симптомите са по-изявени, лекарствата ще ви помогнат да контролирате желанието си да се движите и ще ви помогнат да заспите. Но поради многообразието от лекарства е възможно да ви се наложи да опитате няколко, за да намерите това, които ви действа най-добре.

Ако симптомите не се повлияват от първоначалните препоръки на лекаря, лекарствата, които могат да се използват за контрол на желанието да раздвижите крайниците си и да спите нормално са:

• Допаминови антагонисти като ропинирол;
• Антиконвулсанти като габалентин;
• Опиоиди като оксикодон, чийто достъп е строго ограничен;
• Бензодиазелини;

Също така лекарят може да ви предпише лекарства като золпидем, есзопиклон самостоятелно или заедно с допаминови антагонисти, опиоиди или антиконвулсанти.