Какво е синдром на неспокойните крака?

Синдром на неспокойните крака е заболяване, което се характеризира с усещане за желание за движение. Засегнатите имат неприятно усещане в някои части на тялото си, когато легнат да спят.

Повечето хора, които имат силно желание да се движат, движението понякога ги кара да се чувстват по-добре. Но това движение затруднява или води до невъзможност човек да се наспи добре.

Този синдром обикновено засяга краката, но може да доведе до неприятни усещания в ръцете, тялото или дори до усещане, че единият ви крайник е ампутиран.

Когато не можете да се наспите добре, ще започнете да срещате затруднения при извършването на ежедневните ви задължения, защото се чувствате уморени.

Може да сте сънливи и да имате проблеми с концентрацията. Затова е важно да се консултирате с лекуващи ви лекар и да получите помощ, за да сте в състояние да контролирате симптомите.

Какви са симптомите?

Синдромът на неспокойните крака (СНК) е състояние, характеризиращо се с чувство на необяснимо и неудържимо желание за раздвижване на крайниците, особено на краката. Това усещане може да бъде описано като изтръпване, мравъчане, боцкане, дърпане или като чувство, че нещо пълзи по кожата.

Когато се движите, като например мърдате краката си, тези усещания може временно да отстъпят. Обикновено проблемът се влошава, когато се опитвате да се отпуснете или да заспите, особено през нощта. Това може да предизвика затруднения при заспиване или да ви събужда през нощта.

Едно от основните състояния, свързани с СНК, са периодичните движения на крайниците (ПДК). Това са неосъзнати, често ритмични движения на крайниците, най-често на краката, които се случват, докато спите.

Тези движения могат да бъдат меки или да включват повече значителни движения като изведнъж да изтръпнат или да изпълзят краката напред.

ПДК могат да предизвикат пробуждане или прекъсване на нормалния сън, което може да доведе до усещане за преумора или неотдържане на качествен сън. Това може да влоши умствената яснота и да доведе до умора през деня.

За управление на тези състояния са налице различни подходи, включително промяна в начина на живот, психологически техники за управление на стреса, и в някои случаи, лекарства, които могат да помогнат за контролиране на симптомите.

Важно е да се консултирате със здравен специалист, ако преживявате подобни симптоми, тъй като правилната диагноза и подходящото лечение могат да помогнат за подобряване на качеството на вашето ежедневие и съня. Споделяйте своите симптоми с медицинския екип, за да се получи най-подходящата подкрепа и лечение.

Какви са причините?

В повечето случаи причината за неспокойните крака не е ясна. Проблемът често се наследява. Понякога причината е, че организмът на засегнатия страда от недостиг на желязо или магнезий. Ако случаят е такъв, набавянето на достатъчно количество от тези минерали, ще бъде разрешение на проблема ви.

Понякога това състояние се появява при бременни жени.

Други заболявания или състояния, които могат да се окажат причина за състоянието са:

• Бъбречна недостатъчност, ревматоиден атрит, диабет;
• Увреждане на нервите, анемия или болест на Паркинсон;

Но повечето хора, които търсят лечение, нямат подобни проблеми.

Лечение на синдром на неспокойните крака

Ако симптомите са леки, някои изменения в обичайния ви начин на живот са достатъчни, за да овладеете симптомите си. Някои промени, които биха били полезни:

• Ограничете употребата на тютюн, алкохол и кофеин;
• Поддържайте спалнята си хладна, тиха и удобна и я използвайте само за спане и секс, а не за гледане на телевизия;
• Спортувайте редовно;
• Масажирайте ръцете и краката или по възможност слагайте топли и студени компреси;

Когато симптомите са по-изявени, лекарствата ще ви помогнат да контролирате желанието си да се движите и ще ви помогнат да заспите. Но поради многообразието от лекарства е възможно да ви се наложи да опитате няколко, за да намерите това, които ви действа най-добре.

Ако симптомите не се повлияват от първоначалните препоръки на лекаря, лекарствата, които могат да се използват за контрол на желанието да раздвижите крайниците си и да спите нормално са:

• Допаминови антагонисти като ропинирол;
• Антиконвулсанти като габалентин;
• Опиоиди като оксикодон, чийто достъп е строго ограничен;
• Бензодиазелини;

Също така лекарят може да ви предпише лекарства като золпидем, есзопиклон самостоятелно или заедно с допаминови антагонисти, опиоиди или антиконвулсанти.

Как да се предпазим?

За да се предпазите от влошаване на симптомите на СНК, е важно да водите здравословен начин на живот.

Редовно физическо упражнение може да помогне за управлението на симптомите, като и добър сън. Важно е да се избягва консумацията на кафеин и алкохол, особено преди лягане, тъй като тези вещества могат да влошат състоянието.

Също така, установяването на редовен сънен режим и създаване на уютна и спокойна обстановка в спалнята може да помогне за подобряване на качеството на съня и уменшаване на симптомите на СНК.

Ако симптомите на СНК ви пречат на ежедневието или ви възпрепятстват да си почивате, е важно да потърсите медицинска консултация и съвет.

Лекарят ви може да предложи подходящи стратегии за управление на състоянието или лечение, което да помогне да се подобри сънят и общото ви благополучие.