Лекарствен колит - диагностика и лечение
Здравна Енциклопедия

Лекарствен колит – това е вторично патологично състояние, обусловено от продължителен или необоснован прием на определени видове лекарствени препарати.

Често това заболяване се съпровожда с нарушение на баланса на нормалната чревна микрофлора. При тази патология на фона на медикаментозната терапия в дебелото черво се развива възпалителна реакция.

Обикновено е с благоприятна прогноза и достатъчно бързо преминава при отстраняване на провокиращия фактор. Но в редки случаи това заболяване може да доведе до доста сериозни усложнения, например, чревно кръвотечение или локална некроза на тъкани.

Точни сведения за разпространението на лекарствения колит сред населението няма. Това може да се обясни с факта, че много хора, които се обръщат за медицинска помощ по повод възпалителен процес в дебелото черво, точна причина за неговото развитие не може да се установи.

Мъжете и жените еднакво често се сблъскват с подобно възпаление. Каквато и зависимост от възрастта също не е установена.

Съществуват 3 основни групи препарати, които могат да доведат до лекарствен колит. Това са антибактериални средства, нестероидни противовъзпалителни и цитостатици.

Други медикаментозни средства значително по-рядко предизвикват каквито и да е изменения в червата. Но понякога увреждането на чревната стена може да бъде обусловено от слабителни средства, препарати за сваляне на кръвното и много други.

Интересното е, че различните медикаменти предизвикват различни по механизъм нарушения в червата.

В случай на прием на антибиотици в основата на възпалителния процес е дисбактериоза. В червата се съдържат огромно количество различни бактерии. Най-важни от тях са бифидо- и лактобактериите.

Тези микроорганизми отговарят за възпиране на растежа на условно-патогенната флора, активират храносмилането и осигуряват физиологична защита на чревната бариера.

Под действието на антибактериалните препарати количеството бифидо- и лактобактерии намалява. Това води до усилено размножаване на условно-патогенни микроорганизми, поради което се развива лекарствен колит.

Най-тежка възпалителна реакция в червата предизвикват клостридиите.

При употреба на цистостатици възпалението има по-различна природа. Също препаратите водят до излющване на клетки от слузестия епител.

Това води до потискане на процеса на храносмилане, нарушение на абсорбцията, а също и до размножаване на условно-патогенни бактерии. Някои видове медикаменти от тази група, предизвикват нарушение на перисталтиката.

Симптоми при лекарствен колит

Симптоми на този патологичен процес могат да бъдат най-различни. В пряка зависимост са от това каква причина е довела до развитие на възпалителен процес.

Най-разпространеното оплакване е болков синдром, който се локализира в долните отдели на корема. Някои обръщат внимание на слабо изразената болезненост, а други обръщат внимание на доста интензивния ѝ характер.

Често клиничната картина се допълва с нарушения при изхождане под формата на диария. Във фекалните маси се откриват остатъци от нехраносмляна храна и дори кръв. На този фон болният се оплаква от слабост, отслабване на апетита и други признаци на обща интоксикация.

При прием на антибиотици увреждането на червата може да е с доста тежко протичане. Нарастват симптоми като повишение на температурата до фебрилни стойности, увеличение на честотата на дефекации до 8 и повече пъти на денонощие.

Във фекалните маси се установява голямо количество слуз, гной и кръв.

Диагностика и лечение на лекарствен колит

На първо място диагностиката се основава на оплаквания и снемане на анамнеза. За потвърждаване на диагнозата е необходимо провеждане на ректоманоскопия.

Подобно възпаление се лекува на първо място със спиране на препарата, който го е предизвиквал.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.45 97

Malchugani.com banner

Редактор